Mats Löfving: ”Vi ville öppna dörren”

Hör biträdande rikspolischefen om klanuttalandet.
Biträdande rikspolischef Mats Löfving i SVT:s Agenda.
Foto: SVT

Biträdande rikspolischef Mats Löfving har kritiserats för sina uttalanden om kriminella släktnätverk i Sverige.

I SVT:s ”Agenda” förklarar han att diskussionen är viktig för att stärka arbetet mot gängkriminaliteten.

– Vi kände ett behov i polisledningen att öppna dörren för en redig diskussion, säger han.

Efter Mats Löfvings uttalande i Ekots lördagsintervju om att det finns 40 släktbaserade kriminella nätverk har en debatt om etnicitet och brott blossat upp.

I ”Agenda” säger han att uttalandet var ett sätt att få ”en vidare diskussion” och ”öppna dörren på vid gavel” om kriminalitet kopplat till familj och släkt.

– Vi gjorde en liknande sak 2015 med vår lägesrapport om utsatta områden. Efter det har vi fått en bra diskussion som har utmynnat i bra åtgärder för att stärka tryggheten i utsatta områden. Nu kände vi att det var dags att öppna den här dörren kopplat till kriminella som använder familjer och släkter som en plattform för kriminalitet, säger han.

Polischefer runtom i Sverige har under veckan ifrågasatt att det finns 40 klaner där personer begår brott. Men i ”Agenda” håller Mats Löfving fast vid sitt uttalande med hänvisning till en underrättelserapport.

– Det är en termometer för hur det står till i Sverige. Sedan i diskussionen för att komma framåt är det inte jättespännande om det är 30, 40 eller 50, men det är intressant för polisen, säger han.

Samtidigt betonar han att alla släktnätverk inte är kriminella och att det viktiga här inte är semantiken.

Försöker ta sig in i politiken

Enligt Mats Löfving försöker släktnätverken ta sig in i politiken och myndigheter, för att på så sätt kunna gynna familjen.

Programledaren Camilla Kvartoft frågar om kriminella tagit sig in i exempelvis riksdagen. Men Löfving vill inte svara.

– Jag kommer inte gå närmare in på vilken underrättelseinformation vi har. Men vi tycker det är viktigt att följa vart de här kriminella tar vägen och hur deras nätverk ser ut, säger han.

Damberg: Slå mot pengarna

Inrikesminister Mikael Damberg (S) gästade också ”Agenda”. Han säger att ett viktigt redskap för att komma åt de organiserat kriminella – oavsett om det är stadsdelsgäng, mc-gäng eller släkter – är att slå mot pengarna.

– Att ta deras bilar, klockor, guldkedjor eller till och med vattenskotrar. Det biter på grupperingarna. 2016 ändrade vi reglerna, och nu kom det nya europeiska regler, och i juni tillsatte vi en utredning för att stärka den här möjligheten. Jag tror att det är ett av de mest effektiva sätten att komma åt de här gängen, säger han.

Mikael Damberg framhåller satsningar på fler poliser och övervakningskameror i utsatta områden, men också att polisens uppgift främst är brottsbekämpande.

– Det andra är att få in andra myndigheter nu. Att slå mot pengarna. Man måste jaga gängen från alla håll.

Expressens Lisah Silfwer sammanfattar den senaste tidens politiska utspel om gängkriminalitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.