Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen Göran Lindberg gillade sitt öknamn "Kapten Klänning"

Vigde sitt yrkesliv åt feminismen. Men nu nystas sanningen om Göran Lindbergs hemliga dubbelliv upp.Foto: Anette Nantell
Göran Lindberg, 63, vigde sitt yrkesliv åt feminismen.
Kollegerna kallade honom föraktfullt för "Kapten Klänning". Själv gillade han öknamnet - som profilerade honom som jämställdhetskämpe.
- Varje möte i livet med en annan person skall präglas av respekt, skriver den nu våldtäktsanklagade polischefen på sin hemsida.
Nu nystas sanningen om Göran Lindbergs hemliga dubbelliv upp.
De kvinnliga cheferna var samlade på idylliska Hennickehammars herrgård i Värmland i augusti 2008.
Den tidigare jämställdhetsministern Margareta Winberg, S, var där för att tala om feminism och vikten av att stödja kvinnor i arbetslivet. Vid hennes sida stod tidigare länspolismästare Göran Lindberg.

"Alla är lika värda"

Han var ett tungt namn som under lång tid profilerat sig som kvinnlig förkämpe, en person som jobbade hårt för jämställdhet och alla människors rätt till respekt.
På frågan om varför han blev feminist har han tidigare i Expressen svarat:
- Jag anser att alla är lika värda men att dagens samhälle, det vill säga vi medborgare, inte behandlar varandra efter den principen och det vill jag hjälpa till att ändra på.
Vad innebär ordet feminism för dig?
- En person som har en stor kunskap om kvinnans situation och som arbetar för att kvinnor och män ska behandlas lika.
Varför är det ovanligt bland killar att vara feminist?
- Det finns en allmän okunskap. Om män visste bättre hur situationen ser ut för många kvinnor i dag, skulle de jobba för en förbättring.
Göran Lindberg fick tjänsten som rektor för Polishögskolan 1988. Det tog inte lång tid innan hans högt uppsatta ambitioner blev kända av omgivningen.
När polisaspiranterna firade in sitt nya yrke 1 februari 1990 blev det en blöt fest - som slutade med skandal. Flera manliga poliselever slet trosorna av sina kvinnliga kolleger, som tvingades fly ut ur lokalen.
- Det är smaklöst och på gränsen till brott med rubriceringen sexuellt ofredande, sa Göran Lindberg till Expressen dagen efter festen.
Fyra år senare skakades polishögskolan av ännu en sexskandal.
Då avslöjade Expressen hur en lärare misstänktes för att ha sextrakasserat flera kvinnliga poliselever.
"I den här typen av brottslighet kan det dyka upp personer från alla delar av samhället, och det visar ju också hur viktigt det är att bekämpa denna typ av brott", säger justitieminister Beatrice Ask, M. Foto: Jan DüsingHan ska bland annat ha tagit dem på brösten och kommit med sexuella anspelningar. Övergreppen, som bland annat skedde inne på skolan, utreddes av åklagare och ledde till att läraren omplacerades.
När Göran Lindberg några år senare tog över som länspolismästare i Uppsala uppskattades inte hans ihärdiga uppmaningar om att ha jämställdhet och god etik som mål i polisarbetet av alla anställda. Flera av hans kolleger gav honom snart ett öknamn: "Kapten Klänning". Men det bekymrade inte Göran Lindberg.
- Jag vet att jag kallas "Kapten Klänning". Manligt orienterade poliser gillar nog inte att jag kallar mig feminist och tillsätter kvinnliga chefer, sa han till Dagens Nyheter.
Trots att hans strid mot machokulturen ledde till uppror inom Uppsalapolisen - 197 poliser annonserade efter ny arbetsgivare - fortsatte han sin mjukislinje.

"Bekämpa all sorts våld"

Manliga poliser som uttalade sig kränkande om kvinnor fick reprimander eller blev varnade.
Vid ett tillfälle anmälde Lindberg även en av sina kolleger efter att flera kvinnliga kolleger klagat på att mannen trakasserat dem sexuellt.
- Det är jag själv som anmält honom. Vi är ganska fyrkantiga vad gäller sådant här och vill inte ha ens en misstanke om att se mellan fingrarna eller utreda en av våra egna, sa Göran Lindberg till TT.
Vad är den viktigaste feministfrågan?
- Bekämpa all sorts våld. Fysiskt-, psykiskt-, krigs-, skövlings- och "jag-tar-vad-jag-vill-ha-men-skiter-i-andra"-våld.
Men Göran Lindberg klarade till slut inte av att leva upp till den oklanderliga bilden. I hemlighet inledde han ett dubbelliv - där han verkar ha brutit mot alla de ideal han kämpat för. I stället för att "bekämpa all sorts våld" och "arbeta för att kvinnor och män ska behandlas lika" började Göran Lindberg, enligt misstankarna, förnedra unga kvinnor och tvinga dem till sex.
- När jag först fick höra detta tänkte jag att det här kan inte vara sant, för man vill ju inte tro på det.
- Men i den här typen av brottslighet kan det dyka upp personer från alla delar av samhället, och det visar ju också hur viktigt det är att bekämpa denna typ av brott, säger justitieminister Beatrice Ask, M.
Den tidigare jämställdhetsministern Margareta Winberg pratade på samma konferens som Göran Lindberg: "När jag nu får veta vad han anklagas för är det så förskräckligt, det är så hemskt, jag har faktiskt inte ord för det". Foto: Suvad MrkonjicPå feministdagen för de kvinnliga cheferna på Hennickehammars herrgård var Göran Lindberg en uppskattad föredragshållare som lovordades av deltagarna. Ingen av dem kunde då ana att han mindre än ett halvår senare, 8 januari 2009, skulle komma att misstänkas för att ha våldtagit en ung kvinna i en lägenhet i Stockholmsförorten Bandhagen.
Margareta Winberg som var med på Hennickehammar tillsammans med Lindberg är skakad:
- Han var en väldigt uppskattad föredragshållare i detta ämne och han höll föredraget i Värmland på ett mycket bra sätt. Publiken uppskattade honom.
- När jag nu får veta vad han anklagas för är det så förskräckligt, det är så hemskt, jag har faktiskt inte ord för det. Uppenbarligen är han en dubbelnatur, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.