Klockan 11.00 faller domen mot förre polischefen Göran Lindberg. Han misstänks för bland annat grov våldtäkt, koppleri och flera fall av sexköp. Foto: Roger Vikström
Klockan 11.00 faller domen mot förre polischefen Göran Lindberg. Han misstänks för bland annat grov våldtäkt, koppleri och flera fall av sexköp. Foto: Roger Vikström

Polischefen fick sex och ett halvt års fängelse

Publicerad
Uppdaterad
Klockan 11.00 föll domen mot förre polischefen Göran Lindberg.
Han dömdes till sex och ett halvt års fängelse för misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst i två fall samt koppleri.
Lindberg  ska också betala sammanlagt 300 000 kronor i skadestånd till tre av de drabbade kvinnorna, enligt tingsrättsdomen. Lindberg döms också att betala en del av de målsägandes advokatkostnader i de fall där han befanns skyldig. Summan som Lindberg ska betala i den delen uppgår till 700 000 kronor.

Fälls på 17 punkter

Göran Lindberg, 64, hade åtalats på 23 punkter, bland annat för ett fall av grov våldtäkt, tre fall av våldtäkt, tio fall av koppleri och åtta fall av sexköp. Han har bara erkänt sexköpen.
Han fälls på alla punkter, utom sex. Han frias bland annat från anklagelser om tre fall av koppleri och ett fall av våldtäkt. Han frikänns också från åtalet om förberedelse av grov våldtäkt av barn. Det gäller det fall som Lindberg greps i samband med den 25 januari i Falun. Han var på väg att träffa en ung flicka som han bestämt ett sexmöte med. Polisen hade då haft honom under uppsikt en längre tid.
Vid gripandet bar Lindberg på en väska med olika föremål som kan användas som hjälpmedel vid sexuella övergrepp.
Beträffande åtalspunkten skriver rätten av det inte är "styrkt att Lindberg insåg att hon var under 15 år".
Därför har man ogillat denna åtalspunkt.

"Sadistiskt, sexuellt våld"

Vad gäller det grova våldtäkten så anser rätten att Lindberg utsatte flickan, som var 17 år gammal, för ett "sadistiskt, sexuellt våld". Enligt rätten har Lindberg visat "särskild hänsynslöshet och råhet". Det övergreppet skedde i januari 2007 på en konferensanläggning i Täby. Han ska bland annat ha bundit fast flickan innan han våldtog henne.
Vid bedömningen av straffvärdet har rätten utgått från det allvarligaste brottet, den grova våldtäkten. Och för den bedöms straffvärdet vara fyra år och sex månader.
Kammaråklagare Håkan Roswall hade krävt att Göran Lindberg skulle dömas till åtta års fängelse. Lindberg själv erkände under rättegången endast sexköpen och hävdade att han redan avtjänat sitt straff för detta genom den långa tid han suttit häktad.

Föreläsare i etik och moral

Gripandet slog ned som en bomb och är den största skandalen hittills inom den svenska polisen.
Avslöjandet att Göran Lindberg var en sexbrottsling väckte extra stor bestörtning eftersom han varit en av landets mest kända och höga polischefer och dessutom profilerat sig som en flitig föreläsare i etik och moral.
Han talade innerligt om jämställdhet, respekt och mot sexuella trakasserier och mobbning.
Göran Lindberg, 64, ska stanna kvar i häkte till domen vinner laga kraft.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag