Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns de som vet vem som sköt”

En flicka blev skjuten till döds på söndagen i Norsborg
Stefan Hector, tillförordnad chef för nationella operativa avdelningen vid polisen.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT
Minnesplats där flickan mördades.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polis på plats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under natten till söndagen mördades en tolvårig flicka i Norsborg utanför Stockholm.

Stefan Hector är tillförordnad chef för nationella operativa avdelningen vid polisen – och efterfrågar nu hårdare straff för unga gängkriminella.

Han har tidigare varit operativ chef i västerort, där han upplevde att boende i utsatta områden ville se hårdare tag.

– De ville att polisen skulle bli mer offensiv, gripa fler och vara mer repressiv mot de kriminella, berättar han.

Enligt Stefan Hector finns det människor som vet vem som sköt den 12-åriga flickan. 

Den tredje skottlossningen på en dryg vecka i Norsborg slutade med att tolvårig flicka miste livet. De svenska partiledarna har under lång tid utlovat politiska lösningar för att få bukt med det dödliga gängvåldet, men är låsta av en splittrad riksdag med stora svårigheter att enas om skarp lagstiftning.

I september förra året kollapsade gängsamtalen när M, L och KD drog sig ur. De tre partierna menade att regeringen inte ville vidta tillräckligt stränga åtgärder – och SD var uteslutna från samtalen redan från början. 

Tredjedel av svenskarna rädda för gängen

 Mer än en tredjedel av svenskarna är oroliga för att drabbas av gängvåldet, enligt en mätning som Sifo gjorde på uppdrag av Expressen förra hösten.

 Oron var störst i Göteborg och Malmö.

 Samma mätning visade att 66 procent av de tillfrågade ansåg att statsminister Stefan Löfven hanterar frågor om gängvåldet på ett dåligt sätt.

 Högst förtroende i frågor om lag och ordning åtnjöt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

”En inlåst kriminell begår inte brott”

Stefan Hector är tillförordnad chef vid nationella operativa avdelningen, samt chef för dess operativa enhet. Han säger bland annat att politikerna måste ge polisen verktyg som kan användas mot ett av de största problemen i kampen mot gängvåldet: Tystnadskulturen i utsatta områden.

– Man talar inte med polisen. Det gör att vi behöver andra verktyg för att kunna styrka brott. Mer och mer bygger på teknisk bevisning.

Stefan Hector lyfter bland annat fram ökade möjligheter till kameraövervakning, resurser för att använda artificiell intelligens i syfte att processa stora datamängder samt verktyg för att övervaka sociala medier.

En 12-årig flicka sköts i helgen till döds vid McDonald´s i Norsborg söder om Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Men under de senaste åren har den politiska debatten om gängvåld främst handlat om att skärpa straffen. Stefan Hector anser att frågan är komplex, men att det finns tydliga fördelar med längre fängelsestraff.

– I ett avgränsat perspektiv kan man konstatera att en kriminell som är inlåst inte begår brott, åtminstone inte i den offentliga miljön. På samhällsnivå kan jag inte bedöma om det fungerar. Men jag nöjer mig med att inkapacitering fungerar på så sätt att den som sitter inlåst inte begår brott i offentlig miljö.

”Unga människor är fullfjädrade brottslingar”

I nära anslutning till frågan om skärpta straff återfinns debatten om straffrabatter för unga kriminella. I dag särbehandlas personer som är yngre än 21 år, vilket innebär att straffen kan bli betydligt kortare än vad lagen anger. I juli föreslog regeringen att straffrabatten för 18- till 20-åringar ska slopas helt vid grova brott.

Stefan Hector vid polisens nationella operativa avdelning menar att den gamla synen på straffrabatt för ungdomar delvis har blivit obsolet. 

– Levnadsålder kanske inte är det mest centrala. Vi har gärningsmän som utför grova brott som är under 18 år, säger han.

– Historiskt sett har vi betraktat ungdom som en förmildrande omständighet. Men nu har vi sett en utveckling där unga människor är fullfjädrade grova brottslingar redan i unga år. 

Det låter som att du är öppen för att unga gärningsmän i gängrelaterade miljöer bör straffas hårdare?

– Ja, det finns gärningsmän som inte har nått en avsevärd levnadsålder men som ändå måste ta ansvar för sina handlingar utan straffrabatter, säger Stefan Hector.

”De ville att polisen skulle bli mer offensiv”

Stefan Hector har tidigare arbetat som operativ chef i västerort i Stockholm. Han berättar om en vardag där en liten andel grovt kriminella spred skräck i hela bostadsområden – och där de laglydiga medborgarna ville se hårdare tag från polisens sida.

– De blir gisslan i sina egna områden. De ville att polisen skulle bli mer offensiv, gripa fler och vara mer repressiv mot de kriminella för att på så sätt återskapa trygghet och säkerhet. Det är mitt intryck av de boendes perspektiv i de utsatta områdena.

I en intervju med TT vädjar nu Stefan Hector till vittnen.

– Det finns människor som vet vem som sköt, vem som körde bilen och vet var bilen står, säger han till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.