Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischefen: Åttaåringar rekryteras till kriminella nätverk

Regionpolischefen om det senaste skjutvapenvåldet
Polisbil och avspärrningar efter en dödsskjutning i Ronna i Södertälje på lördagskvällen
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Regionpolischefen Mats Löfving i SVT:s ”Aktuellt.
Foto: Skärmdump / SVT

Barn så unga som åtta år rekryteras in i kriminella nätverk i Stockholms polisområde.

Det säger regionpolischefen Mats Löfving i SVT:s ”Aktuellt”

– Kan du förvara narkotika, eller vara observatör? I gengäld får du en häftig Iphone. Det är så man börjar stegen in i kriminaliteten, säger han.

Efter den senaste veckans skjutningar i Södertälje varnar Polisen för risk för hämndaktioner. 

Efter den senaste veckans skjutningar har det varit hög polisiär närvaro i Södertälje. Inom loppet av fyra dagar inträffade tre skottlossningar i stadsdelen Ronna – varav två med dödlig utgång.

Den 42-årige mannen som mördades i lördags blev den 50:e personen att skjutas ihjäl i Sverige i år. I Stockholms län har 106 skjutningar skett hittills i år, med 24 mördade. Det är fler än hela förra året.

På måndagskvällen medverkade Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, i SVT:s Aktuellt med anledningen av den eskalerande våldsspiralen i Södertälje. 

Där berättade Löfving att man ser en oroväckande trend med allt fler yngre som dras in i kriminaliteten i Stockholm. 

– När vi tittar på våra 22 dödsskjutningar så har vi 28 frihetsberövade i dessa brottsutredningar. Där är hälften 20 år eller yngre, säger han i programmet.

– Det som oroar mig är tillväxten av väldigt unga människor som begår morden. Varför väljer en så ung människa att bli mördare? Det är nyckelfrågan och det bekymrar mig.

Gäng rekryterar åttaåringar

Enligt Löfving är de kriminella nätverken ”väldigt offensiva” kring rekryteringen av unga personer. Även barn så unga som åtta år rekryteras in i kriminella nätverk i Stockholm. 

– Jag pratade med kommundirektörerna i fredags. De ger exempel på att åttaåringar rekryteras in. Kan du förvara narkotika, eller vara observatör? I gengäld får du en häftig Iphone. Det är så man börjar stegen in i kriminaliteten, säger han.

Mats Löfving reagerar också på att de som begår dödskjutningarna tar större risker än tidigare, och att det ofta handlar om rena avrättningar.

– De har sån drivkraft och sån hänsynslöshet så att de begår brotten och chansar på att de ska kunna fly, säger han.

”Risk för hämndaktioner”

Polisens analytiker Sven Granath ser en stor risk för hämndaktioner efter den senaste veckans sjutningar i Södertälje. 

– Tyvärr kan det vara så att en skjutning på lokal nivå kan vara signal om att det kommer att komma fler, säger han till Sverige radio P4 Stockholm.

Uppgifter: 42-åring ihjälskjuten i Ronna – av misstag

Expressens reporter Alicia Heimersson rapporterar från Södertälje

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.