Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischefen: ”40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige”

Mats Löfving i Ekots lördagsintervju: ”De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”.
Mats Löfving, biträdande rikspolischef.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polischefen säger att det i Sverige finns 40 släktbaserade kriminella nätverk.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Mats Löfving, biträdande rikspolischef, gästar Ekots lördagsintervju. 

Där pratar han om det pågående problemet med gängbrott – och efterlyser att fler instanser i samhället tar sitt ansvar.

Samtidigt säger han att det i dag finns 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige.

– De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar, säger han. 

Gängkriminalitet har varit en av de stora frågorna under hösten, efter flera uppmärksammade våldsdåd.

Under lördagen gästade Mats Löfving, biträdande rikspolischef, Ekots lördagsintervju. 

Där berättade Löfving att det är åtta gånger vanligare att gängbrott sker i utsatta områden, än utanför. 

– Det är väldigt tydligt kopplat till utsatta områden. Och tittar vi på vad som kännetecknar de områdena så är det brist på integration, problem med bostäder, arbetsmarknad, skola och den sociala situationen. Och det ingår inte i polisens uppdrag, utan det är tydligt att det är många som måste göra mer hela tiden.

”Jojo i sitt resonemang”

Mats Löfving menar att polisen inte känner att de har ”samhällets fulla stöd” i den här frågan, utan att politiker och beslutsfattare ”åker jojo i sitt resonemang” och anpassar sig efter hur högt mediatrycket är.

Mats Löfving får också frågan om de släktbaserade kriminella nätverken, som det bland annat rapporterats om i Göteborg. 

40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige

Han säger då att det i dag finns minst 40 stycken släktbaserade kriminella nätverk i Sverige och att ”diskussionen om integration kan vara lite naiv i Sverige”.

– De här klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott, utpressning, säger han.

Löfving beskriver att det finns exempel på släkter som tagit sig in i näringslivet, och även det politiska livet, för att kunna styra en kommun eller till och med Sverige.

– Här är inte individen viktig, utan det är till och med så att man arrangerar äktenskap för att stärka klanen. Dessutom är det så att hela familjen, släkten eller klanen uppfostrar sina barn för att ta över styrningen av den kriminella organisationen. De här barnen har ingen ambition på att bli en del av samhället, utan de har en ambition redan sen födseln och uppväxten att ta över i kriminalitet, och där är vi i Sverige ganska naiva.

”Den underrättelsebild vi har”

Programledaren Monica Saarinen säger att Löfvings påstående ”låter väldigt kontroversiellt” och lyfter att många andra skulle säga att sociala omständigheter, fattigdom, boendeförhållanden och dålig skolgång skulle kunna förklara att man hamnat i brottslighet. 

Hon frågar sedan hur Löfving kan vara så säker på sin sak, att dessa människor ”kommer hit med en plan”. 

– Därför att det är den underrättelsebild vi har, och den är aktuell. Men det speglar också en historia som är många år gammal. Jag kan ta flera exempel på den här typen av släkter, eller klaner, från Stockholm, Södertälje, Göteborg, Malmö även Landskrona och Jönköping. Men börjar jag nämna detta för detaljerat, så skulle det innebära att jag gör reklam för de här släkterna, så det kommer jag inte gå in på. Men det finns gott om exempel. 

Rinkebypolischefen: ”Rinkeby är plågat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.