Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polischef spred hemliga uppgifter till Ryssland

Händelsen inträffade två dagar efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Nationella operativa avdelningen skickade en lista på poliser som är utbildade för att arbeta med stora folksamlingar. Foto: JESSICA GOW/TT
Svenska Dagbladet skriver att polisens verksamhetsskyddsenhet har kommit fram till att listan har ett "har ett mycket högt skyddsvärde." Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

En hemlig polislista misstänks ha läckt till främmande makt, avslöjar Svenska Dagbladet.

Listan gällde de poliser som kunde tänkas arbeta i samband med terrordådet i Stockholm. 

Händelsen bedöms innebära en fara för rikets säkerhet. 

Rakhmat Akilov har erkänt att han i april förra året kapade en lastbil och mejade ner flera människor längs Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dog i samband med dådet och Rakhmat Akilov har erkänt och står i dag åtalad misstänkt för mord genom terror. 

Efter attacken valde polisen att höja beredskapen runtom i landet. Därför skickade Nationella operativa avdelningen, Noa, en lista på så kallade SPT-poliser, särskilda polistaktiken, som är utbildade för att arbeta med stora folksamlingar, till en chef vid en annan polisregion. Listan skickades två dagar efter terrorattacken. 

Chefen valde att vidarebefordra listan på de 474 poliser som ansågs vara lämpliga till sin fru i syfte att få den utskriven, skriver Svenska Dagbladet.

Hemlig polislista spreds till Ryssland 

Agerandet strider mot interna riktlinjer och polisens verksamhetsskyddsenhet, VSE, kopplades in efter att det visat sig att hans frus mejl låg på en server i Ryssland. 

 

LÄS MER: Polisen sökte uzbekisk artist – i stället för Akilov

 

Svenska Dagbladet skriver att VSE har kommit fram till att listan har ett "har ett mycket högt skyddsvärde" och att det är "sannolikt att uppgifterna är röjda till främmande makt". Uppgifterna bedöms riskera Sveriges försvar och är belagda med försvarssekretess. 

VSE konstaterar också att den ryska säkerhetstjänsten "med största sannolikhet" övervakar mejladressen som slutar på "@mail.ru". 

Förundersökningen nedlagd

Åklagaren har lagt ner förundersökningen mot polischefen som misstänktes för obehörig befattning med hemlig uppgift och brott mot tystnadsplikten. Ärendet ligger nu hos Gruppen för skiljande och disciplinärenden i polisregionen. 

Åklagaren Håkan Roswall menar att det inte går att bevisa att adressen övervakas av den ryska säkerhetstjänsten. Om brott mot tystnadsplikt säger åklagaren till Svenska Dagbladet: 

– Det sker bara dagar efter händelserna i Stockholm den 7 april. Det var storlarm i hela Polissverige. Polismannen försökte så effektivt som möjligt lösa en arbetssituation han hade och tänkte sig då inte riktigt för. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!