Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischef skrev rasistiskt på internet: ”Skjut asen”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 55-årige polismannen sprider grova rasistiska och hatiska uttalanden på nätet.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
"Skjut asen." och "Mellanösternpack." skriver mannen i kommentarer på Facebook, visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.
Foto: ADRIAN WYLD / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 55-årige polismannen sprider grova rasistiska och hatiska uttalanden på nätet.

"Skjut asen." och "Mellanösternpack." skriver mannen i kommentarer visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

– Jag har inget behov av att förklara det. Folk får tolka som de vill, säger polismannen till SvD.

Samtidigt har mannen nyligen befordrats till gruppchef inom polisen – men nu utreds hans agerande på nytt.

Det är flera av mannens kolleger vid polisen i Västernorrland som har reagerat på hans rasistiska sätt att uttrycka sig. I samband med att mannen nyligen befordrades till gruppchef skrev flera personer ett mejl till polisledningen i Västernorrland där de framförde sin kritik.

"Alla poliser och andra anställda i XX med omnejd som suttit vid ett fikabord vet att XX dagligen uttalar sig mycket rasistiskt." står det i mejlet enligt Svenska Dagbladet.

I mejlet har brevskrivarna bifogat exempel på den 55-årige polismannens sätt att uttrycka sig. Han har bland annat delat ett inlägg från det brittiska högerextrema partiet Britain First, ett parti som nyligen bannlystes av Facebook eftersom de sprider hat på nätet.

När SvD granskat den nyutnämnde polischefens agerande på Facebook har de hittat flera andra grova hatiska kommentarer i offentliga inlägg.

Refererar till ammunition för kulsprutor

I anslutning till ett inlägg från den högerpopulistiska sajten Politikfakta där nationalekonomen Tino Sanandaji och ett norskt tv-team blivit utkörda från ett kafé i Husby skriver polismannen:

"MASSAKRERA ASEN", i en kommentar.

Till en artikel om att ordningsvakter utsätts för våld skriver polischefen "Skjut asen".

Vid flera tillfällen består kommentaren enbart av texten "12,7x99" – en referens till storleken på ammunition för kulsprutor.

Efter det kritiska brevet till polisledningen i Västernorrland har polischefen utretts av Särskilda åklagarkammaren, men de har kommit fram till att de anmälda Facebook-inläggen inte är brottsliga och att man därför inte vidtar någon åtgärd mot mannen.

– Är det i tjänsten så är det ett annat läge. Men yttrandefriheten är ju väldigt långtgående, säger Eva Holmberg, chef för Gruppen för skiljande- och disciplinärenden i polisregion Nord, till SvD.


LÄS MER: Efter kritiken: Facebook gör om inställningarna

"Faller under yttrandefriheten"

Flera av de kommentarer som framkommit i samband med Svenska Dagbladets granskning är dock nya för polismyndigheten och de har nu beslutat att utreda ärendet en gång till.

– Vi gör en granskning av det material som kommit fram nu, jag har lämnat över det här ärendet till vår disciplingrupp, säger Kenneth Bergquist, polisområdeschef för Västernorrland.

Han anser att de hatiska kommentarerna är ett problem och att de riskerar att skada allmänhetens förtroende för polisen, men menar att polismyndigheten inte kan styra vilken typ av yttranden som deras anställda gör på sin fritid så länge de inte är brottsliga.

– Jag har själv pratat med polismannen utifrån ett allmänt perspektiv om vad jag förväntar mig av en polisanställd med en ledande befattning. Det här är väldigt komplicerade frågor eftersom det är yttrandefrihetsgrundlagen som ställs emot frågan om värdegrund, säger Kenneth Bergquist.

Den kritiserade polismannen vill inte ge någon förklaring till det han skrivit på Facebook.

– Jag har inget behov av att förklara det. Folk får tolka som de vill, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.