Foto: Läsarbild
 Foto: Läsarbild

Polisbil deltog i
illegalt streetrace

Publicerad

Natten mot lördagen skadades två personer när tre bilar kraschade i ett illegalt streetrace på Jordbrolänken.

Två veckor tidigare var polisen själv med och deltog, visar en film Expressen.se tagit del av.

– Jag tror inte att det är sant. Jag ser inte hur man ska kunna försvara sig som polis, att vara med i ett sånt här sammanhang, säger Gabriella Åslund, stationsbefäl på Södertörnspolisen.

Strax efter klockan tio på lördagskvällen den 6 juli anländer en polisbil till Jordbrolänken utanför Stockholm. Enligt registreringsskylten kommer den från Södertörnspolisen.

En vägsträcka mellan två rondeller är avspärrad av bilar och kantas av åskådare redo för ett streetrace.

I stället för att skingra folksamlingen kör polisbilen upp jämte en silvergrå Hyundai, nickar till arrangören, väntar på signal – och kör i väg.

– De log åt den andra föraren och gasade för fullt. Det är ingen tvekan om att de visste vad det var frågan om, säger ett vittne.

Filmmaterial visar att polisbilen vann.

– Jag var snabbare i väg, men vågade inte köra snabbare än femtio, säger den andre föraren till Expressen.se.

"Polisiärt förkastligt"

Händelsen inträffade två veckor innan en våldsam krasch ägde rum på samma sträcka.

Gabriella Åslund, stationsbefäl på Södertörnspolisen, har svårt att tro det hon hör:

– Det verkar inte klokt, och rent polisiärt är det ju förkastligt om det är på det viset, säger hon till Expressen.se.

Polisen känner mycket väl till att vägen mellan de två rondellerna – en sträcka på 640 meter – används till olagligt biltävlingar.

Gabriella Åslund beskriver det som ett "farligt trafikhinder" och oftast är polisen på plats strax efter att händelsen rapporterats.

– Vår uppgift är ju att upplösa det här och förhindra det, säger hon och fortsätter:

– Det är ju olagligt, varför ska polisen vara med i ett sådant sammanhang?

200 000 i potten

Arrangören, som kallar sig mr D, försäkrar att polisen inte var någon tävlingsdeltagare, utan att det rörde sig om en informell "repa" mellan lopp.

– Efter tio minuter var de en av oss, säger han till Expressen.se, men tillägger:

– Men jag förstår inte hur de tänker, som representanter för lagen. Alla stod ju med mobilen och filmade.

Enligt arrangören var 32 bilar med och tävlade om en prissumma på 200 000 kronor. Flera streetraceinsatta är skeptiska till uppgifterna och menar att vinstsumman är orimligt hög, då anmälningsavgiften oftast ligger runt 500 kronor.

Tävlade klart

Polisens uppvisningslopp ägde rum klockan 22.13. Tio minuter senare ska ytterligare två enheter ha anlänt och skingrat folkmassan.

Enligt arrangören var de snart tillbaka och en vinnare kunde koras kort efter att polisen lämnat platsen.

Det är inte första gången som tävlingen fått vänligt polisbesök.

– Polisen har varit här minst tre gånger utan att ingripa sedan vi började köra i mars. Men det här var första gången de var med, säger arrangören till Expressen.se.

"Hoppas man utreder"

Expressen.se bad Södertörnspolisen se om polisbilen var i tjänst den 6 juli och vilka som i så fall satt i den.

Svaret blev att en sådan sökning inte går att göra, och att ärendet kräver mer efterforskning. Stationsbefälet bekräftar dock att bilen är registrerad hos Södertörnpolisen och att den inte ställts av, sålts eller rapporterats stulen.

Vad som nu väntar de två poliserna är oklart.

– Jag hoppas att man utreder saken, säger Gabriella Åslund, stationsbefäl på Södertörnspolisen.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag