Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisaspiranter utsätts för "oskuldstest"

Indonesien får hård kritik från Human Rights Watch för "oskuldstesten". Foto: Freddy Umar/AFP

Kvinnliga polisaspiranter i Indonesien tvingas genom gå ett "oskuldstest".

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch görs ett "tvåfingertest" för att avgöra om deras mödomshinna är intakt.

Nyhetsbyrån AP rapporterar om det bisarra testet i Indonesien, och människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, riktar nu skarp kritik mot landet.

Enligt organisationen utsätter landets polismyndigheter kvinnliga polisaspiranter för ett fysiskt test som ska avgöra om de är oskulder eller inte.

Rapporten bygger på intervjuer med kvinnliga poliser och aspiranter i sex indonesiska städer som genomgått det så kallade "tvåfingertestet" för att avgöra om deras mödomshinna är intakt.

"Reagera inte negativt"

Human Rights Watch skriver i rapporten på tisdagen att testet varit en mångårig praxis i Indonesien.

Indonesiska polisens talesman, generalmajor Ronny Sompie, uppmanade människor att inte "reagera negativt" på testen. Han hävdade att de endast syftar till att säkerställa så aspiranterna inte har några sexuellt överförbara sjukdomar.

AP skriver att Indonesien är en i huvudsak muslimsk nation som i många avseenden är socialt konservativ. Patriarkala strukturer är vanliga i offentlig tjänst, regering och säkerhetsstyrkor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!