Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisanställd ändrade text om radioprofilen

Den senaste tiden har varit turbulent för radioprofilen Kakan Hermansson. Foto: Lisa Mattisson

På Kakan Hermanssons Wikipedia-sida kunde man läsa att hon är vänsterextremist och hatar polisen.

Texten skrevs under fredagen och visade sig snart komma från en anställd på Rikspolisstyrelsen, uppger Dagens Nyheter.

Den senaste tiden har varit turbulent för radioprofilen Kakan Hermansson. Det hela började med att hon skrev tweeten: ”Kämpa Stockholm, idag och för alltid. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB. Dom skyddar nassarna inte oss”.

ACAB är en förkortning för "all cops are bastards", och tilltaget föll inte direkt i god jord hos arbetsgivaren Sveriges Radio. Kort därefter gick de ut med ett uttalande där de skrev att Hermansson är ångerfull, och att hon förstått att hon brutit mot Sveriges Radios regler om trovärdighet och oberoende.

"Hatar polisen"

På sin Twitter ursäktade hon sig och skrev: "Jag ångrar min tweet,aldrig meningen att uppmana t våld.Ber om ursäkt till de poliser som känner sig kränkta. Med detta vill jag sätta punkt"

Men det fanns uppenbarligen andra som inte var lika intresserade av att sätta punkt. Under fredagen ändrades Hermanssons Wikipedia-sida med tillägg om att hon stöttar vänsterextremism och hatar polisen. Den omdiskuterade tweeten nämndes och information från en Facebook-grupp med krav om hennes avgång lyftes fram.

Efter en stund togs de nya tilläggen bort från Wikipedia.

Från Rikspolisstyrelsen

Personen som gjort ändringarna har en IP-adress som kommer från Rikspolisstyrelsen, enligt Dagens Nyheter.

– Det är ingenting som Rikspolisstyrelsen som enhet står bakom. Det är någon av våra 3000 anställda som har gjort det här som ett privat initiativ. Vi jobbar inte alls på det här sättet. Vi går inte in på Wikipedia-sidor överhuvudtaget, i synnerhet när det inte är något som rör polisen, säger Stephan Ray, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Det är okänt vem skribenten är och det är inte heller sannolikt att det kommer fram.

– Det går väl att ta reda på, men det är en fråga för våra arbetsrättsregister. Det kräver att personen gjort sig skyldig till ett brott eller överträtt några regler. Från min horisont verkar det inte som att personen gjort det, säger Stephan Ray.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!