Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisanmälan har kommit in mot Peter Lundgren

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-toppen Peter Lundgren har polisanmälts för sexuellt ofredande. 

Politikern har erkänt att han tog en partikollega på brösten – och nu har en privatperson valt att anmäla honom. 

Chefsåklagare Maria Sterup kommer nu att utreda om det finns anledning att inleda en förundersökning mot Peter Lundgren. 

Det var Ekot som först berättade att det har kommit in en polisanmälan mot Peter Lundgren, Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet. 

– Det har kommit in en anmälan som gäller sexuellt ofredande, säger chefsåklagaren Anders Jakobsson. 

Anmälan ska ha kommit in under tisdagen.

 – I vart fall har jag fått ta del av den i dag, jag utgår från att den också kom in i dag. 

Ärendet kommer nu att handläggas av chefsåklagare Maria Sterup. 

– Man kommer att ta del av anmälan, titta på underlaget som finns med till anmälan och se om det leder till att man ska ta in ytterligare underlag, innan man ska ställning till om man ska gå vidare eller avsluta ärendet, säger Anders Jakobsson. 

Det var på måndagen som Expressen avslöjade att Peter Lundgren, som toppar SD:s lista till EU-valet, erkänt att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, berättade han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till SVT att polisanmälan inte påverkar hans förtroende för Peter Lundgren. 

– Det har inte med saken att göra om någon polisanmäler, utan det är i sådana fall vad en rättslig process så småningom leder fram till som skulle kunna påverka förtroendet, men där är vi ju inte nu. Det här är som jag upplever det en sak som två vuxna människor har utagerat sinsemellan, säger han till SVT. 

Peter Lundgren: ”Jag var en dumbom” 

Under natten till tisdagen la Sverigedemokraterna upp en film på Youtube där Peter Lundgren och den utsatta kvinnan, som Expressen valt att anonymisera, sitter och pratar med varandra i en soffa.

– Vi hade en fest med goda vänner, där jag betedde mig riktigt tölpigt på den här festen. Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det här också, och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt för alltihop, säger Peter Lundgren. 

SD-kvinnan säger att de båda har pratat ut om det som skedde. 

– Vi har pratat om det ett flertal gånger under ett och ett halvt år snart tillbaka. Och jag har inte haft någon tanke på någon att göra någon polisanmälan. Jag anser att detta är utagerat och det är ingen polisiär sak anser jag. 

Detta har hänt

Under söndagskvällen skickade SD ut ett pressmeddelande i vilket man skrev att Kristina Winberg, som sitter i EU-parlamentet och kandiderar i EU-valet, sparkas. 

Partiet påstod att det nyligen framkommit bevis att Winberg inte längre har någon lojalitet i förhållande till Sverigedemokraterna.

Vidare konstaterades att Winberg ska ha uttryckt sig ”hotfullt” och ”agerat i det dolda”.

Hon skulle också vägrat samarbeta med partiet under valrörelsen, och dessutom ha ”konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av medierna”.

I måndags kunde Expressen berätta att Winberg berättade för partiledningen att hon bandat ett samtal, där en kvinnlig partikamrat vittnade om ett misstänkt sexövergrepp.

I lördags konfronterade Expressen SD:s toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, med uppgifter om ett ovälkommet närmande från hans sida mot en kvinnlig partikamrat. Det ska ha skett på ett hotellrum under ett partiarrangemang förra året.

Först nekade Lundgren, men medgav senare:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där. Vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

– Jag vet att jag la handen på hennes bröst, men inte med avsikt att det skulle hända någonting.

I ett bandat samtal framgår att Kristina Winberg var på plats på hotellrummet.

– Jag mår så jävla dåligt för att jag inte gick emellan, säger Winberg under samtalet.