Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis: Vi kommer hitta Maddie – troligen vid liv

Madeleine McCann försvann i maj 2007. Foto: TERI BLYTHE / AP SCANPIX
Familjens egen bild av Madeleine McCann. Foto: AP / AP MCCANN FAMILY
Foto: AP / AP PA

För tolv år sedan försvann Madeleine McCann när hon låg och sov med sina två syskon i ett semesterparadis i Portugal.

Nu säger polis med nära kopplingar till fallet att man kommer få svar på vad som hänt henne. 

En ny dokumentär visar att Madeleine McCann kan hittas – vid liv.

Hela världen undrar vad som egentligen hände i Portugal den 3 maj 2007.

Då låg treåriga Madeleine McCann och sov i ett hus som hennes föräldrar hyrt i semesterområdet Praia da Luz i södra Portugal, samtidigt som de satt och åt middag på en restaurang i närheten.

När de kom tillbaka var deras dotter borta. Kvar fanns bara hennes två syskon. Och snart fick allmänheten veta allt om mardrömmen. 

Nu släpps en ny dokumentärserie på Netflix – ”The disappearance of Madeleine McCann” – med nya uppgifter om fallet.

Föräldrarna Kate och Gerry McCann intervjuades av Expressen 2012. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Portugisisk polis famlade i mörkret efter Madeleine McCann

Föräldrarna Gerry och Kate McCanns mardröm blev än mörkare när polisen började rikta sina misstankar mot dem. Det var misstankar som nu avfärdas som befängda i dokumentären, skriver The Sun.

Portugisiska polisen ska ha jobbat främst med misstankar mot föräldrarna på grund av ”ren desperation”, men det spåret är nu iskallt, säger man i dokumentären.

– Portugisiska polisen famlade efter halmstrån, säger Jim Gamble, senior expert inom barnskyddsverksamheten inom den brittiska polisen. 

Polis letar efter Madeleine McCann i Praia da Luz 2014, sju år efter försvinnandet. Foto: LUIS FORRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han är också säker på att han kommer få reda på vad som hänt med flickan, som i dag skulle vara 15 år gammal. 

– Jag är helt övertygad om att jag kommer få svar inom min livstid på vad som hände med Madeleine McCann, säger Jim Gamble i Netflix-serien enligt the Sun. 

– Det finns stort hopp inom alla framsteg vi gör inom teknologin. År efter år blir vår DNA-teknik bättre. År efter år utvecklas andra delar av teknologin, som ansiktsigenkänning, säger han i dokumentären. 

Runt 40 experter och poliser ger sina teorier om fallet i den nya dokumentären. Foto: AP / AP PA

Polis säger att de arbetar med att försöka med nya tekniska tester på redan hittade objekt, med hoppet om att en dag få en träff eller ett svar på orsaken försvinnandet skriver The Sun.  

Kan ha hamnat hos pedofiler

Tesen nu, enligt filmen, är att Madeleine McCann kidnappades och fördes vidare ut ur Portugal av professionella människohandlare, i så kallat trafficking. 

Antingen har hon hamnat hos ett desperat föräldrapar som betalat stora pengar för flickan. Eller så har hon hamnat hos en eller flera pedofiler, skriver The Sun.  

I serien ger cirka 40 experter och poliser sina teorier om fallet och övertygelsen är: Madeleine McCann blev bortförd av professionell traffickingliga och har förts ut ur landet. 

Men till vem eller vart vet fortfarande ingen. 

Expert: Värd mer på grund av hennes klassbakgrund

Enligt Julian Peribanez, som är den privatdetektiv familjen McCann anlitade när polisen misslyckades, tror att det finns en stor sannolikhet att Madeleine McCann fortfarande i livet. Det beror på att hon kommer från en medelklassfamilj, och de som förde bort henne vet om att Madeleine McCann är värd mycket pengar på grund av det.

– Oftast är det barn från tredje världen som förs bort av de här gängen, säger han i dokumentären enligt The Sun.

En av familjens egna bilder av Madeleine McCann. Foto: AP / AP MCCANN FAMILY

Man visar i serien på andra fall där barn som förts bort faktiskt har hittats efter flera år – som Jaycee Dugard, skriver The Sun.

Jaycee Dugard fördes bort när hon var nio år i Kalifornien i USA och hittades efter 18 år.

Dokumentärserien släpps i morgon fredag och kommer visas i åtta delar. Den har tagit 12 år att göra, men ger inga svar på exakt vad som skett i fallet som skakat världen.