Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis stoppar prideparad i Turkiet

Polisen ska ha skjutit gummikulor för att skingra paraden, rapporterar AFP.Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen ska ha skjutit gummikulor för att skingra paraden, rapporterar AFP.Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prideparaden i Istanbul hade förbjudits av myndigheter, men genomfördes ändå.Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Turkisk polis stoppade en prideparad i Istanbul på lördagen.

Polisen ska ha skjutit gummikulor för att skingra paraden, rapporterar AFP.

Flera personer har gripits av polisen.

Årets parad i Istanbul hade sedan tidigare förbjudits av myndigheterna på grund av säkerhetsskäl, men genomfördes ändå.

Vid 17.30-tiden ska paraden dock ha avbrutits av polisen  – enligt AFP skjuter polisen gummikulor mot deltagarna.

https://twitter.com/AFP/status/878996435659784192

Ett par personer ska även ha gripits, enligt AFP – enligt tidningen Hurriyet handlar det om tio personer. Sju av dem ska tillhöra en grupp som protesterade mot paraden, medan de andra tre var paraddeltagare. 

Personerna greps efter att bråk uppstått under eftermiddagen. Enligt Hurriyet har  ultranationalistiska grupper dödshotat arrangörerna inför årets parad – vilket även hänt tidigare år. 

Arrangörerna dödshotades

Paraden har förbjudits under de tre senaste åren – och enligt myndigheterna är just hoten från de ultranationalistiska grupperna anledningen till det. 

Regeringskritiker menar dock att hoten är ett svepskäl som den konservativa regeringen lutar sig mot i stället för att öppet säga att man ogillar paraden.  

En BBC-korrespondent rapporterar till kanalen att alla som försökte hålla upp en regnbågsflagga hindrades från att göra det av polisen.  

Nyhetsbyrån AP rapporterar att polisen också använde tårgas för att skingra folkmassan. 

En tuffare attityd

Turkiska myndigheter har tillåtit prideparader sedan 2003. Enligt AP deltog omkring 100 000 personer i paraden 2014. Men samma år förbjöds paraderna. 

År 2015 var det första år då polisen aktivt slog tillbaka mot paraddeltagare – även då med tårgas och gummikulor.  

"Pridearrangörerna tror att paraden har varit förbjuden sedan 2014 eftersom den sammanföll med ramadan och växande konservativa strömningar", skriver AP.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.