Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis som sköt varg i villaträdgård JO-anmäls

Foto: TOBIAS ÅGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vargen sköts ihjäl av polisen efter att den dödat ett rådjur i bostadsområdet.

Nu har fyra privatpersoner JO-anmält avlivningen och hävdar att det rör sig om jaktbrott.

– Vargen betedde sig absolut inte hotfullt mot någon, säger en av anmälarna.

Samtidigt visar obduktionen att vargen hade läkta skador på två revben.

Det var på tisdagsförmiddagen som en varg hoppade in i Tobias Ågrens och Rebecca Holmstedts trädgård i ett radhusområde i Tierp och attackerade ett rådjur.

Paret satt i köket och såg hur vargen släpade rådjuret genom snön för att sedan börja äta av det.

– När jag kom ner stod den och åt på rådjuret. Sen var det som den kände av mig för den tittade upp och gick ut på gatan, sen kom den tillbaka och fortsatte tugga på rådjuret, sa Tobias Ågren.

Efter tre timmar beslutade polisen att avliva vargen med hänvisning till att den kunde vara farlig för människor.

– Den betedde sig väldigt annorlunda och onaturligt för en varg så då tog vi beslutet att avliva den, sa Daniel Wikdahl vid polisen i region Mitt.

Men på onsdagen har fyra privatpersoner valt att anmäla händelsen till justitieombudsmannen, JO, uppger nyhetsbyrån Siren.

"Handlar om mer än den enskilda vargen"

Anmälarna anser att det rör sig om ett jaktbrott och hänvisar bland annat till att vargar inte dödar människor samt till EU-direktiv som skyddar varg för att säkerställa den biologiska mångfalden.

"Vi kan inte ha en poliskår som agerar på ovetenskaplig tro och som avlivar vargar på så lös och fantasifull grund." skriver en anmälare.

Expressen har talat med en av anmälarna som valt att vara anonym på grund av den hätska debatt som ofta uppstår kring vargfrågan.

–  Ska det bara finnas plats för människor på den här planeten? Jag blir så ledsen över att vi inte kan leva parallellt med vilda djur. Människor måste ha ett ansvar att hålla reda på sina barn och hundar också, säger personen.

Och fortsätter:

– Den betedde sig absolut inte hotfullt. Måste de skjuta den? Kunde inte bara söva den. Jag tycker det här är en viktig fråga som handlar om mycket mer än bara den enskilda vargen.

Obduktion av vargen klar

Den döda vargen obducerades av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, under onsdagen. Det visade att vargen var en vuxen hane som vägde 33 kilo, hade läkta frakturer på två revben och sårskador på olika platser på kroppen, uppger TT.

Skadorna kommer troligen från andra djur, det är inte ovanligt att vargar får sparkar i revbenen när de attackerar älgar och andra hjortdjur.