Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis sköt vådaskott – skadade kolleger

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Polisen själv menar att han aldrig skulle lämna ett vapen med magasinet kvar i bilen.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Polisen följde rutinerna som finns angivna för ”patron ur” menar han.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

En polis i Värnamo sköt av misstag med ett skarpladdat vapen i ett garage och skadade då två kolleger i benen. 

Nu ska polisen utredas av Polisansvarsnämnden.

I oktober förra året sköt en polis av misstag av ett skott i polisens parkeringshus. Skottet gick ner i marken men orsakade samtidigt splitter i benen hos två av polismannens kolleger. Åklagaren valde att lägga ned förundersökningen om vållande till fara och kroppsskada, men nu har polisregion öst själva valt att rapportera händelsen till Polisansvarsnämnden.

Enligt protokollet inledde polisen sitt nattpass enligt rutin och kontrollerade att förstärkningsvapnet låg i bilen som det skulle. Efter passet kommer han, och ett antal andra kolleger på att de glömt vapnen i bilen och går då i samlad trupp ner i garaget. 

Sköt med skarpladdat vapen

När polismannen tar ut vapnet uren bil är mekanismen upplåst och han funderar då på om det är han själv som missat att skjuta fram mekanismen efter passet. 

Polismannen bestämde sig för att skjuta fram mekanismen och göra ”patron ur” för att säkra vapnet, enligt redogörelsen. Vilket egentligen ska göras efter varje pass. Han ställer sig på säkert avstånd och siktar vapnet ner i marken innan han avlossar, som de brukar göra enligt rutin. 

Vad han inte visste var att vapnet var skarpladdat och splittret från skottet som avfyras ner i marken orsakar lindriga skador i två kollegers ben. 

En olyckshändelse som beror på den mänskliga faktorn menar polisen själv, enligt protokollet. Han menar även att han själv aldrig hade lämnat vapnet med magasinet i efter arbetspasset.

Förundersökningen lades ner

Nu anmäler polisregion öst polismannen till Personalansvarsnämnden för att utreda om det rör sig om ett tjänstefel och om det krävs åtgärder mot polisen, i detta fall löneavdrag. Detta gör de trots att åklagaren lade ner förundersökningen när det inte gick att bevisa att polisen vållat sina kolleger allvarliga skador. 

Samtidigt framgår det att man anser att polismannen agerat oaktsamt, men inte tillräckligt för att misstänka brott. Polisregion öst grundar sitt beslut i att man enligt rutin måste säkra att det inte finns något magasin i vapnet – vilket polisen missade att göra.

Detta gäller för poliser och vapen

Enligt polisens egna regler kring vapenhantering måste ett skott utredas av åklagare om det kan röra sig om brott. En polis får endast avlossa skott när det handlar om att skydda sig själv eller andra. 

Vid en arbetsplatsolycka där skott avfyrats och kolleger skadats har polismyndigheten en skyldighet att anmäla så en förundersökning kan genomföras. Avlossas ett skott av misstag har polisen en skyldighet att rapportera detta. 

Det måste polisen ha koll på:

– Polisen ska ha kontroll över skottfältet

– Polisen ska se till att ingen person finns i nära anslutning

– Polisen ska undvika i det längsta att skjuta mot ett fordon i rörelse

– Polisen ska alltid sträva efter att endast oskadliggöra personen med skottet

– Skotten ska i första hand riktas mot benen, om inte angreppet sker på nära avstånd och går för fort


Polisen.se

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.