Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis sköt hemlös beväpnad med gardinstång – frias nu

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Skador på mannen.
Foto: Polisen
Skador på mannen.
Foto: Polisen
Avsatsen som mannen föll ifrån.
Foto: Polisen

En polisman som sköt en misstänkt inbrottstjuv under en insats i Gamla stan i Stockholm har friats från tjänstefel.

Mannen sköts när han, hållandes i en gardinstång, försökte fly platsen ut på en avsats sex meter upp i luften – vilket polisen uppfattade som en ”hotfull situation”, rapporterar Dagens Juridik.

– Det var ju dumt av mig att slå in den här rutan, men jag tycker inte att jag behöver bli skjuten för det, säger mannen i förhör.

Det var i april i fjol som mannen utförde ett inbrott i Gamla stan, Stockholm. 

Enligt egen utsago flydde mannen, som vid tillfället var hemlös, från fastigheten via ett fönster och hamnade därmed stående på en avsats drygt sex meter över marken, beväpnad med en gardinstång. 

Polisen som stod på marken uppfattade situationen som hotfull och valde då att avlossa sitt tjänstevapen mot mannen, rapporterar Dagens Juridik.

Två skott träffade mannen, som föll från avsatsen ner på ett bord och skadades.

– De säger att jag förmodligen aldrig mer kommer kunna gå normalt på ojämna underlag, och inte kunna springa mer och förmodligen ha smärtor resten av livet, berättar mannen i förhör.

Mannen sköts två gånger. Men en kula hade flera ingångshål i kroppen. Kulan gick först genom vaden och fastnade sedan i ljumsken.
Foto: Polisen
Han sköts också i armen.
Foto: Polisen

Enligt polisens kommunikation under morgonen för händelsen ska mannen ha hotat poliserna på marken med ett tillhygge, vilket Expressen rapporterade då.

Förhör med polisen som avlossade skotten anger dock att mannen fortsatt stod på avsatsen i fönstret när skotten avlossades.

På den här avsatsen stod mannen innan han föll.
Foto: Polisen

Polismannen frias för tjänstefel

Polismannen som skjutit inbrottstjuven åtalades i somras för tjänstefel. Åklagaren menade att det faktiskt inte förelåg någon nödvärnssituation, vilket i så fall hade försvarat att polisen avlossade skott.

Polisen åtalades för tjänstefel. I dag kom dock den friande domen, som meddelades av en skiljaktig tingsrätt. 

Oaktsamheten avgörande

Först och främst konstaterar tingsrätten i sin bedömning att situationen inte var ”tillräckligt akut” för att polisen skulle skjuta inbrottstjuven och de menar att polismannen har åsidosatt sin uppgift. 

Samtidigt menar de att polis måste ha agerat oaktsamt för att fällas för tjänstefel. Och de har landat i bedömningen att så inte var fallet. 

De anser inte att: ”det i och för sig grova våldet stått i klar disproportion till vad som erfordrats för att avvärja den hotande faran.”

Nyligen sköt polisen en beväpnad man i Kumla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.