Polis sköt Expressens reporter – flera attacker mot medier i Minneapolis

Nina Svanberg träffad av gummikula i benet under prostesterna i Minneapolis.
Upplopp i Minneapolis.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Expressen USA-korrespondent Nina Svanberg träffades av en gummikula.
Foto: Nina Svanberg

Expressens reporter Nina Svanberg träffades av en gummikula när polisen sköt mot journalister och demonstranter i Minneapolis natten till lördagen.

– Plötsligt smällde det, jag föll ihop och tappade alla grejer. Jag kände att jag var träffad i benet, säger hon.

Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg har rapporterat från upploppen i Minneapolis som startade sedan 46-årige George Floyd dött efter ett polisingripande.

– Det var våldsamma protester hela natten, där allting sattes i brand, säger hon.

Sent på fredagskvällen, lokal tid, fick Nina Svanberg uppgift om att nationalgardet skulle komma och bryta upp protesterna och verkställa utegångsförbudet som utfärdats tidigare under kvällen.

Kort därpå såg hon hur poliser och polisfordon närmade sig i samlad trupp. Nina Svanberg gick samlat med en större grupp journalister mot polispådraget.

– Det var en grupp journalister som fotade polisen, det var uppenbart att vi var media. Plötsligt smällde det, jag föll ihop och tappade alla grejer. Jag kände att jag var träffad i benet. Jag försökte ta skydd bakom en bil för att inte bli träffad igen. Sen kom tårgasen. Jag hade gasmask på mig men tappade orienteringen. Men jag lyckades hitta de andra journalisterna och vi tog oss till en gränd.

Expressens reporter Nina Svanberg träffades av en gummikula.
Foto: Nina Svanberg
Skadan, ett dygn efter den tidigare bilden.
Foto: Nina Svanberg
Expressens Nina Svanberg flyr undan tårgas under demonstrationerna i Minneapolis.
Foto: Nina Svanberg / Nina Svanberg

”De siktar på oss, rakt mot oss!”

Där konstaterades att Nina Svanberg träffats av någon typ av gummikula.

Hon anslöt sig till ett australiskt team och säkerhetspersonal och kunde ta sig ut under ordnade former.

Nina Svanberg berättar att polis på plats har höjt vapen mot journalister vid flera tillfällen trots att de ropat att de är press. Det hände även henne själv hon sträckte handen efter presskortet.

Flera medier, bland andra CNN och Independent, rapporterar att polisen avfyrat gummikulor och tårgas mot demonstranter i Minneapolis och andra delar av USA.

Klipp från WAVE 3 News, en NBC-kanal, visar hur kravallpoliser öppnar eld mot journalister även i Louisville i Kentucky, där demonstrationer brutit ut.

– Vi blir beskjutna, utbrister reportern Kaitlin Rust i klippet.

Från studion frågar programledarna om de är okej:

– Det är gummikulor, gummikulor, det är okej. Det är sådana där pepparkulor.

– De siktar på oss, rakt mot oss!

https://twitter.com/bubbaprog/status/1266552262563954695

CNN-team greps – mitt i sändning

En annan uppmärksammad händelse från tumultet i Minnesota var när polis grep ett CNN-team, mitt i sändning.

Expressens chefredaktör Klas Granström säger:

– Händelserna i USA är anmärkningsvärda. Att press inte kan arbeta fritt och utan fara för egen säkerhet är oacceptabelt och de exempel på hur amerikanska myndigheter agerar mot journalister utgör ett skrämmande mönster i ett demokratiskt land. Men det visar samtidigt hur viktig journalistiken är för att synliggöra den samhällsutveckling som sker.

– Expressens arbete innefattar rigorösa säkerhetsrutiner och vi har gjort samma bedömningar som en rad internationella medier som också stod bredvid oss. Nina har varit tydlig med att hon är en del av pressen, rört sig i grupp med andra journalister och burit väst och säkerhetsutrustning. Viktigast nu är att Nina mår bra och vi utvärderar löpande läget och förutsättningarna för att arbeta.

Nina Svanberg igen:

– Det var så mycket adrenalin när det hände. Nu mår jag bra.

Nationalgardet: Det var inte vi

Scott Hawks vid nationalgardet säger att The Minnesota National Guard inte har avlossat varken gummikulor eller tårgas sen de skickades till demonstrationerna.

– Troligtvis har de förväxlats med poliser, säger Hawks.

Expressen har sökt företrädare för polisen i Minneapolis återkommande under lördagen, utan att få klarhet i vad som hände då journalisterna besköts.

Under bevakningen av kravallerna i Minneapolis greps CNN:s reporter Omar Jimenez– i live-sändning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.