Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis: Rekordmånga handgranater används

Här är en del av de granater som beslagtogs av en 43-årig man i förra veckan. Foto: Polisen
Den 43-årige mannen var åtalad för inblandning Foto: Polisen

Den illegala användningen av handgranater i Sverige slår rekord, enligt polisens siffror.

Men när två vapentransporter med över 100 handgranater från forna Jugoslavien stoppades friades den misstänkte smugglaren i rätten.

– Konsekvenserna blir att man får ställa sig frågan om lagföring är det sätt vi kan förhindra införsel på, säger åklagare Reena Devgun.

"Den omfattande illegala användningen av handgranater i Sverige saknar motstycke", enligt ett PM från underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

Fram till och med slutet av september i år registrerade polisen nästan 40 ärende där handgranater förekommit. För hela 2015 var siffran 45, vilket kan jämföras med bara åtta ärenden 2014. Handgranaterna smugglas in i Sverige och kommer från forna Jugoslavien. Den explosiva utvecklingen beror bland annat på tillgången och att det är mycket låg risk att åka fast, enligt polisen.

Stoppade två vapentransporter

Förra veckan friade hovrätten en 43-årig man i Stockholm som hade åtalats för inbladning i två vapentransporter från forna Jugoslavien.

59 handgranater och fem automatvapen hittades i en bil vid gränsen mellan Kroatien och Slovenien i september 2014. I december samma år stoppade bosnisk polis en bil lastad med 46 handgranater och två skjutvapen. Vapnen skulle säljas vidare i Sverige, enligt åklagarens teori.

– Tingsrätten fann åtalet styrkt avseende händelsen i september. Jag respekterar givetvis hovrättens bedömning men det får konsekvenser för hur vi ska komma vidare med sådana här ärenden i framtiden, säger åklagare Reena Devgun.

Svarta och gröna päron

Hovrätten slog visserligen fast att mannen, som nekade till brott, hade sysslat med smuggling, men att bevisningen inte höll för att döma honom för de två vapentransporterna.

– Vi hade en kurir som hade namn och adress på mottagaren i Sverige, det vill säga 43-åringen. Vi hade mycket hemlig telefonavlyssning. Vår bedömning är att vi hade oerhört övertygande bevisning, i alla fall vad gäller en av transporterna, och att vi inte kunde ha kommit närmare, säger Reena Devgun.

I inspelade samtal pratas det om svarta och gröna päron, vilket åklagaren misstänker är kodspråk för handgranater.

– Räcker inte det här är det svårt att se hur vi ska kunna lagföra organiserad handgranats- och vapensmuggling i fortsättningen, säger Reena Devgun.

Ygeman vill köpa och skrota vapen

En mordvåg sveper nu över Skåne och efter den senaste dödsskjutningen under måndagen har polisen tio pågående mordutredningar. Polisen går på knäna och tvingas ta hjälp från bland annat Stockholm och Jönköping.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är orolig och vill hitta vägar för att minska tillgången till vapen som förs in i Sverige.

– Jag tror också att EU bör köpa upp och skrota de vapen som är på drift på Balkan. Det finns mer än fyra miljoner skjutvapen som är på drift där. EU måste vara med och finansiera uppköpen av de vapenöverskott som finns där, har han sagt till Sydsvenskan.

Reena Devgun tror att ett förstärkt samarbete med andra länder möjligen skulle kunna minska flödet av vapen till Sverige.

– Vi behöver onekligen mer resurser när det gäller utredningar på det internationella planet, säger hon.

8-åring dödades av handgranat

De senaste åren har handgranater använts mot bland annat restauranger, en polisbuss med fyra poliser i och på öppen gata.

PM:et från NOA användes av åklagaren vid rättegången i hovrätten.

– Vi ville visa att om det kommer in handgranater i Sverige är det här vad de används till. Vi sa i vår slutplädering att ett automatvapen är lika straffbart som en handgranat oavsett om du innehar den eller smugglar den, säger Reena Devgun.

PM:et avslutas med:

"Den väntade utvecklingen att någon oskyldig person skulle komma att skadas allvarligt eller avlida har nu inträffat i och med ärendet i Göteborg då en 8-årig pojke avled".