Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis pekas ut i nytt Palmeförhör

Mordplatsen. En pensionerad polis har lämnat nya uppgifter till utredarna om en person som ska ha varit delaktig i mordet på Olof Palme.
Expressens löp dagen efter att Olof Palme hade mördats. Foto: Suvad Mrkonjic

Palmeutredarna har under den senaste veckan utrett nya uppgifter i det så kallade polisspåret.

Efter ett initierat tips valde spaningsledaren Dag Andersson själv att resa upp till norra Sverige för att hålla förhör.

Mannen han mötte var en pensionerad polis som kunde lämna uppgifter om en annan polis med högerextremistiska anknytningar.

Polisspår i Palmeutredningen

GW-spåret

Kriminologen och författaren har genom sina deckare, som också filmatiserats i "En pilgrims död", lanserat en egen teori om hur Palmemordet gick till. I hans böcker är det en högt uppsatt Säpochef som beställer mordet på statsministern och som sedan utförs av en tidigare kollega till honom.

Vapenexperten

Företagsledaren och vapenexperten "Johan" berättade i Aftonbladet våren 2013 om hur han fem månader före mordet skulle ha fått frågan av en vän om han ville skjuta Palme. Vännen var enligt "Johan" polisman på Norrmalm i Stockholm.

Ordningspolisen

En grupp poliser på Norrmalmspolisen har under 70- och 80-talet utövat övervåld i tjänsten och fått öknamnet "baseballigan". Flera av dem ska ha haft högerextrema sympatier och gruppen har pekats ut för sin påstådda inblandning i mordet.

Polischefsspåret

Palmevittnet Roger Östlund har i Expressen och i en tv-dokumentär 2006 påstått att han såg Christer Pettersson skjuta Olof Palme men enligt Östlund skulle han ha genomfört mordet på uppdrag av en högt uppsatt polischef.

Enligt uppgifter till Expressen har Palmegruppen under de senaste veckorna fått kontakt med den åldrande polismannen och efter att utredarna gjort en del undersökningar och bedömningar av trovärdigheten i tipset valde man att gå vidare med nästa steg: ett polisförhör.

I måndags den 16 juni reste Palmegruppens spaningsledare Dag Andersson till en ort i norra Sverige för att personligen förhöra den pensionerade man som tidigare under sitt yrkesliv tjänstgjort som polis.

Den åldrande mannen ville lämna uppgifter som han fått av en avliden släkting som också varit polis.

Olof Palme. Foto: Foto: Jan Delden - Släktingen hade uppgifter som pekade ut en tidigare poliskollega med högerextremistiska kopplingar, säger en uppgiftslämnare.

"Ett av de bättre tipsen"

Expolismannen hördes upplysningsvis.

- Det var ett tips som bedömdes som ett av de bättre i utredningen på länge, säger en uppgiftslämnare.

Den utpekade polisen har tidigare förekommit i utredningen och i och med förhöret i början av veckan fick Palmeutredarna ytterligare uppgifter som leder i hans riktning.

Enligt uppgift till Expressen ville den äldre mannen lätta sitt hjärta om vad hans avlidne släkting berättat för honom om den tidigare kollegans påstådda delaktighet och inblandning i mordet på Olof Palme i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan för 28 år sedan, natten mot den 28 februari 1986.

Kontrollerar uppgifterna

Efter förhöret har flera personer konsulterats och deltagit i bedömningen av de uppgifter som den pensionerade polisen har lämnat i det nya förhöret. Man har genom hans uppgifter kunnat räta ut en del frågetecken som uppstod efter tipset men utredarna arbetar fortfarande med att kontrollera en del av uppgifterna han lämnat.

Expressen har kontaktat Dag Andersson för att fråga om hans möte med mannen.

- Jag har inga kommentarer. Vi har den arbetsfördelningen i dag att det är Kerstin Skarp som uttalar sig, säger Andersson.

Hon är dock också mycket fåordig när det gäller det nya förhöret i utredningen.

- Som jag brukar säga och som jag kommer att säga nu också så kommenterar vi inte vad vi gör i utredningen och vilka vi hör och inte hör, säger Kerstin Skarp, vice riksåklagare och förundersökningsledare i Palmeutredningen.

De senaste åren har flera spår varit aktuella i Palmeutredningen. Man fick exempelvis in flera tips i samband med att det gått 25 år sedan mordet. Förre chefen för FN:s internrevision Inga-Britt Ahlenius har offentligt krävt att en ny Palmeutredning ska granska om den hemliga svenska militära motståndsrörelsen "Stay behind" var inblandad i mordet.

Rausing pekade ut person

Under 2012 fick Palmeutredarna in flera mejl från senare avlidna Eva Rausing, då gift med Tetra Pak-miljardären Hans-Christian Rausing. Hon pekade ut en person hon påstod låg bakom mordet.

Kerstin Skarp väljer att inte svara på frågan om någon efter förhöret med den äldre mannen är misstänkt i utredningen. Men hon säger samtidigt:

- Utredningen är i ungefär i samma stadium som den varit tidigare och vad vi har och inte har kommenterar vi inte.