En person har skjutits i benet av polis. Foto: Jamshid JamshidiEn person har skjutits i benet av polis. Foto: Jamshid Jamshidi
En person har skjutits i benet av polis. Foto: Jamshid Jamshidi
Personen ska ha gått mot polisen med en kniv.Personen ska ha gått mot polisen med en kniv.
Personen ska ha gått mot polisen med en kniv.

Polis öppnade eld – sköt knivbeväpnad

Publicerad

Polisen har öppnat eld och skjutit en man vid ett flerfamiljshus i Märsta.

Mannen var anmäld försvunnen och ska enligt polisen ha kommit mot patrullen mot kniv – nu är han misstänkt för försök till mord.

– Han kom tillräckligt nära för att de skulle känna av hotet, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Polisen åkte till bostadsområdet i Märsta norr om Stockholm i ett ärende om en eftersökt person. Personen, en man, hade anmälts försvunnen och polisens patrull skulle kontrollera honom vid en adress bland flerfamiljshusen.

Väl på platsen mötte de mannen uppe i en loftgång på ett flerfamiljshus. Där ska han ha gått mot patrullen med en kniv.

– Jag har inga uppgifter om hur nära patrullen personen kom, det har jag absolut inte. Det får utredningen visa. Men de öppnade verkanseld, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

– Det enda jag vet är att det skett på en loftgång i ett flerfamiljshus. Han kom tillräckligt nära för att de skulle känna av hotet.

Den knivbeväpnade mannen träffades i benet och har förts till sjukhus med ambulans. Hur skadeläget ser ut är oklart, men mannen, som misstänks för försök till mord på polispatrullen, ska ha varit vaken och talbar när han fördes i väg med ambulans.

Flera polisskjutningar på kort tid

– Jag vet inte exakt hur det ser ut med skadorna, men personen var vaken och gick att prata med, det verkar inte vara så allvarligt, säger Eva Nilsson vidare.

En utredning om att patrullen öppnade eld kommer att inledas.

På bara ett par veckor har flera rapporter om poliser som avlossat sina tjänstevapen dykt upp. I förrgår sköts en knivbeväpnad man av polis i Uppvidinge, Kronobergs län, efter att ha gjort utfall mot en patrull. Mannen, en 22-åring, fick livshotande skador efter att ha träffats av polisens skott.

Drygt en vecka tidigare sköts även en knivbeväpnad man av polis utanför en restaurang i Södertälje. Samtidigt greps två män misstänkta för försök till grov misshandel alternativt hot mot tjänsteman.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag