Tre poliskällor uppger för Reuters att skjutningen kan ha utbrutit i samband med ett försök till väpnat rån. Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅNTre poliskällor uppger för Reuters att skjutningen kan ha utbrutit i samband med ett försök till väpnat rån. Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
Tre poliskällor uppger för Reuters att skjutningen kan ha utbrutit i samband med ett försök till väpnat rån. Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
Parispolisen uppger att poliserna vaktade tunnelbanestationen vid Champs-Elysées när de blev beskjutna. Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGEParispolisen uppger att poliserna vaktade tunnelbanestationen vid Champs-Elysées när de blev beskjutna. Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE
Parispolisen uppger att poliserna vaktade tunnelbanestationen vid Champs-Elysées när de blev beskjutna. Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE
Uppgifterna om skottlossningen i Paris kom vid 21-tiden på torsdagen. Minst en person hade då öppnat eld mot personer på den kända paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris. Foto: Melissa Bell / TWITTERUppgifterna om skottlossningen i Paris kom vid 21-tiden på torsdagen. Minst en person hade då öppnat eld mot personer på den kända paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris. Foto: Melissa Bell / TWITTER
Uppgifterna om skottlossningen i Paris kom vid 21-tiden på torsdagen. Minst en person hade då öppnat eld mot personer på den kända paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris. Foto: Melissa Bell / TWITTER
Poliserna ska ha skjutits från en bil som stannat vid ett rödljus, enligt uppgifter i franska medier.Poliserna ska ha skjutits från en bil som stannat vid ett rödljus, enligt uppgifter i franska medier.
Poliserna ska ha skjutits från en bil som stannat vid ett rödljus, enligt uppgifter i franska medier.

Polis ihjälskjuten på Champs-Elysées

Publicerad

En man bromsade in vid ett rödljus på Champs-Elysées, klev ur bilen och öppnade eld med automatvapen mot poliser och turister.

En polis har dött och två har skadats i skjutningen. Enligt myndigheter var just poliserna målet.

Skytten har i franska medier pekats ut som Karim C, 39, som redan tidigare har försökt döda poliser.

Den andre man som jagats av polis har nu överlämnat sig själv i Antwerpen, rapporterar AFP.

IS tar på sig dådet via sin propagandakanal Amaq.

Terrordådet i korthet

Vid 20.50 på torsdagskvällen öppnade en man beväpnad med ett automatvapen eld mot polismän som var i tjänst på paradgatan Champs Elyseé. Mannen dödade en polis och skadade två andra, en av dem lättare och den andre svårare.

Mannen kom till platsen i en bil. Bilen stannade vid en polisbuss med polismän både inuti och på trottoaren intill. Attentatsmannen kom ut ur sitt fordon och öppnade omedelbart eld. Mannen körde sedan i väg och skadade ytterligare två polismän allvarligt. Polismännens kolleger öppnade eld mot skytten och dödade honom.

Inne i attentatsmannes bil ska polisen sedan ha funnit identitetshandlingar. Attentatsmannen ska vara en man med förnamnet Karim och ett efternamn med initialen C. Karim C ska vara 39 år gammal och tidigare dömd till 20 års fängelse för mordförsök. Två av männen han försökte döda då var poliser. Detta enligt uppgifter i Le Parisien. Straffet reducerades senare till 15 år.

Polisen genomförde en husrannsakan i Karim C:s hem i Seine-et-Marne utanför de östra delarna av Paris enligt Le Parisien. Han ska ha varit känd av säkerhetstjänsten DSGI och hade övervakats.

I ett uttalande skrivet på arabiska har IS har tagit på sig attentatet via sin propagandbyrå Amaq. IS uppgav också att attentatsmannen som ska ha haft "krigarnamnet" Abou Youssef al Belgiki.

Vid 21-tiden på torsdagen kom uppgifterna om skottlossningen. Polisen ska ha fått larmet ungefär 20.5 berättar allmänna åklagaren för Paris, François Molins.

En person öppnade då eld med automatvapen på den kända och populära paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris.

Det franska inrikesministeriet är tydliga med att det var poliserna som var målet.

Parispolisen uppger att poliserna vaktade metrostationen Franklin D. Roosevelt utanför den brittiska kedjan Marks & Spencers varuhus vid Champs-Elysées 102 när de blev beskjutna av mannen som stannade med en bil, klev ut och öppnade eld med automatvapen. Pumpgevär och knivar hittades senare i mannens bil, uppger åklagarmyndigheten i Paris för AP.

En polisman fick då svåra skador - det är också han som senare dog. Gärningsmannen flydde efter de första skotten men fortsatte ändå skjuta och då skadades ytterligare två poliser och av dem har en lättare skador medan den andra vårdas med allvarliga skador.

En förbipasserande kvinnlig turist ska ha skadats lätt i ett knä av en rikoschett från ett av de avlossade skotten.

Det florerade tidigt en del felaktiga uppgifter, först att två polismän avlidit och senare att flera personer jagades. Men sent på kvällen gick myndigheter ut med att de här uppgifterna var felaktiga.

Det handlade bara om en gärningsman och enbart en polisman hade avlidit.

Skytten ska, enligt Le Parisien, heta Karim C och vara 39 år gammal. Mannen ska år 2001 ha försökt döda tre personer, varav två var poliser. Han dömdes 2003 till fängelse i 20 år för mordförsöken, straffet reducerades sedan med fem år.

Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

Körde på bröder

Han ska under en biljakt - då beväpnad med en revolver - ha kört på en bil med två bröder och skadat dem. En av bröderna var polis och följde efter gärningsmannen då han flydde. Den misstänkte mannen sköt då mot den förföljande polisen som skadades i bröstkorgen. Mannen greps men uppgav falskt namn vid gripandet.

Några dagar senare ska mannen ha använt ett vapen mot en polis igen, det var när han skulle flyttas från en cell, mannen hade kommit över ett vapen och började skjuta och en polisman skadades då mannen sköt ut från cellen.

det var alltså för de här handlingarna han fick 15 års fängelse.

Enligt uppgifter från poliskällor - bland annat till nyhetskanalen CNN - ska gärningsmannen numera vara känd för att vara aktivist inom radikal islam och han ska ha övervakats tidigare av säkerhetstjänsten DSGI som också hade samlade in uppgifter om honom.

Mannes id-handlingar ska ha återfunnits i den bil - enligt uppgift en Audi - han använde för att färdas till Champs Elyseé. Id-handlingarna ledde sedan polisen till mannens hem i Seine-et-Marne utanför de östra delarna av Paris där man också på kvällen genomförde en husrannsakan.

Polisen: Kan vara terror

Skytten dödades alltså då polisen besvarade elden.

Ett vittne säger enligt brittiska The Telegraph att vapenmannen sköt sex gånger innan han gömde sig bakom en lastbil.

– Han sköt mot poliserna och hukade sig bakom lastbilen. Sen reste han sig och sprang och blev skjuten av polis.

 

 

 

 

IS tar på sig dådet

Terrorsekten IS tar på sig dådet via ett uttalande - återgivet på arabiska - genom sin propagandakanal Amaq och namnger skytten som belgiske "Abou Youssef al Belgiki" berättar flera medier bland andra Sky News och Liberation.

Mendet finns egentligen inga bevis för att det är sant och namnet Karim C nämns inte alls av IS

"Terrorhandling"

Fransk polis säger att det rör sig om en terrorhandling och uppmanade allmänheten att hålla sig undan Champs-Elysées.

Åklagare har inlett en undersökning om terrorism.

Frankrikes president François Hollande har kallat till ett krismöte på fredagsmorgonen efter skjutningen. Vid en hastig presskonferens på torsdagsmorgonen sa Hollande:

– Jag är övertygad om att skjutningen var terrorrelaterad.

Vidare hyllade François Hollande polisens arbete, och sände kondoleanser till den döda polisens anhöriga.

Choukri Chouanine som driver en restaurang på tvärgatan Rue de Ponthieu hörde en kort men intensiv skottlossning, säger han till Le Parisien.

– Vi blev tvungna att gömma våra gäster i källaren, säger han.

En talesperson för franska inrikesministeriet säger att det är för tidigt att identifiera motivet bakom skjutningen.

På fredagsmorgonen efterlystes ytterligare en person efter uppgifter från Belgiska myndigheter, rapporterar BFMTV. Den eftersökta mannen överlämnade senare sig själv till polis i Antwerpen, Belgien, rapporterar AFP och hänvisar till uppgifter från franska myndigheter.

Två terrorgripanden

På söndag hålls presidentvalet i Frankrike. Inför det har 50 000 franska poliser extrainkallats, för att stärka säkerheten. Så sent som på tisdagen greps två män i Marseille, södra Frankrike, misstänka för att ha planerat att genomföra ett terrorattentat.

Hösten 2015 utsattes Paris för en storskalig terrorattack då terrorister, kopplade till IS, slog till på flera platser runtom i staden. 130 personer dödades.

 

 

 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag