Polis har detaljerad information om befarat terrorbrott i Sverige

Enligt uppgifter till Sydsvenskan inleder polisen en nationell särskild händelse.
Polisen har inlett en nationell särskild händelse efter terrorattentaten i Europa.
Foto: BILDBYRÅN
Bild på en polis. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Polisen har svarat att den höjda polisnärvaron beror på en klimatdemonstration i Stockhlm.
Foto: Johan Ronge
Polisen fått tillstånd att övervaka de centrala delarna av Stockholm med hjälp av drönare – också det på grund av klimatdemonstrationen, enligt polisen.
Foto: Johan Ronge

Polisen har fått detaljerad information om ett befarat terrorbrott i Sverige, enligt uppgifter till Sydsvenskan. 

Nu inleder polisen en nationell särskild händelse. 

– Jag tror det är en slutsats av det som har hänt på olika platser i Europa. Det finns en oro att det ska inträffa i Sverige, säger Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult. 

Polisen slår dock tillbaka mot ryktesspridning som uppstått efter den ökade polisnärvaron.

Den nya nationella särskilda händelsen omfattar storstadsregionerna Stockholm, Syd och Väst samt region Mitt. Nationella operativa avdelningen, NOA, är också inkopplad. 

– Vi har en utökad närvaro på vissa platser och objekt som vi anser nödvändiga. Polisen känner till att ett attentat kan ske i Sverige, säger Anna Engelberg, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter, till TT. 

Sydsvenskan rapporterar att polisen fått detaljerad information om ett befarat terrorbrott i Sverige. 

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult förklarar den nya särskilda händelsen.

– Det innebär att all tillgänglig polispersonal ska kunna tas i anspråk för att motverka ett terrorhot, säger han. 

– Det har kommit information som jag tror är en slutsats av det som har hänt på olika platser i Europa. Det finns en oro att det ska inträffa i Sverige. 

På sociala medier har rykten spridits kopplat till polisens särskilda händelse, något som polisen nu slår tillbaka mot.

– Det är viktigt att vara källkritisk och jag uppmanar den som vill veta mer om läget och polisens arbete att följa informationen som polisen själv kommunicerar. Naturligtvis ska man även kontakta polisen om man ser något som gör en orolig, något som sticker ut eller bryter mot vanliga mönster, säger Stefan Hector på polisens hemsida.

Kan bli ökad polisnärvaro

Polisen uppger i ett pressmeddelande att den särskilda händelsen kan innebära att polisen har en ökad närvaro på vissa platser. Stefan Hector är kommenderingschef vilket han också var i samband med terrorattacken på Drottninggatan. 

TT: Hur kommer allmänheten att märka detta?

– Att vi har en ökad närvaro på vissa platser och objekt. Det finns inga generella rekommendationer till allmänheten att undvika vissa platser eller agera på ett visst sätt, men vi vill att man ska vara uppmärksamma på eventuella råd eller instruktioner som man kan få från poliser i yttre tjänst när man rör sig på vissa allmänna platser, säger Anna Engelberg. 

Poliser med förstärkningsvapen framför riksdagen.
Foto: PETER WALLBERG/TT NYHETSBYRÅN
Polisen bevakar utanför Stockholms slott.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

Terrorhotsnivån i Sverige ligger fortsatt kvar på en förhöjd nivå. Det ligger sedan tidigare på nivå tre av fem.

I går meddelade regeringen att gränskontrollerna förlängdes för att bland annat förhindra terrorattentat. Samtidigt har det kommit uppgifter om att polisen fått tillstånd att övervaka de centrala delarna av Stockholm med hjälp av drönare. 

Drönare övervakar Stockholm

Enligt Dagens Juridik härleds dock det beslutet till att ett stort antal arrangörer fått beviljat demonstrationstillstånd under helgen, skriver Dagens Juridik. 

Detta bekräftas av Stockholmspolisen när Expressen når dem efter rapporter om ökad polisnärvaro i Vasastan och på Norrmalm i Stockholm.

– Det är med anledning av demonstrationer för klimatet som hålls i dag i Stockholm, men läget där är alltjämt ”grönt”, säger Anna Westberg på Stockholmspolisen och understryker att de inte har någon koppling till den särskilda händelsen.

Under fredagskvällen kan stockholmspolisen summera demonstrationerna som relativt lugna – än så länge.

– Demonstrationen har varit på flera platser under dagen och de har uttryckt sina åsikter på olika sätt. Tre personer har gripits för ohörsamhet för ordningsmakten och en person har gripits för misshandel och ofredande. Några personer har även blivit avlägsnade, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson i region Stockholm.

Flera attacker i Europa senaste tiden

De senaste veckorna har Europa skakats av nya terrordåd i Paris, Nice och Wien – men terrorhotsnivån har alltså inte höjts med anledning av de händelserna. 

I den österrikiska huvudstaden dog minst fyra personer i samband med en attack. I franska Nice halshöggs en kvinna och en man i en kyrka, och ytterligare en kvinna knivhöggs till döds. 

Det finns i nuläget inga generella rekommendationer om att undvika vissa platser eller agera sig på ett visst sätt, skriver polisen. 

– Det finns uppgifter om att polisen flera gånger i veckan har detaljerade uppgifter så man får ta det med lite nypa salt. Om det skulle finnas detaljerade uppgifter om var, när och hur så hade polisen varit tydligare med att man skulle undvika särskilda platser, säger Fredrik Sjöshult. 

Mer kameraövervakning

Inrikesministern Mikael Damberg kommenterar händelsen så här: 

”Flera terrorattentat har skett i Europa på senare tid. Polismyndigheten har inlett en nationell särskild händelse för att bättre kunna förhindra och snabbt agera ifall något liknande skulle ske i Sverige”, uppger han i ett skriftligt uttalande.

Han fortsätter: ”Vi står i kontakt med berörda myndigheter och har stort förtroende för deras arbete”.

Utanför franska ambassaden på Kommendörsgatan i Stockholm står det en ny typ av kameraövervakning från polisen. 

– Utan att veta just varför den står där kan jag svara som så här att vi har, med anledning vad som hänt i vår omvärld, har ökad bevakning på strategiska platser. Men om det har en del av det vet jag inte, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson i region Stockholm. 

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

”Det finns en oro för ett terrordåd i Sverige”

Hör Expressens Fredrik Sjöshult om oron för ett terrordåd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.