Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis griper ogifta mödrar på svenskledda sjukhuset

Fram till nyligen satte polisen handbojor på ogifta kvinnor under förlossningen på svenska GHP:s sjukhus i Förenade arabemiraten. Men företaget säger att man lyckats stoppa detta. Illustrationsbild.Foto: SVERIGES RADIO

Den svenska vårdkoncernen GHP tjänar stora pengar i Förenade arabemiraten.

På sina sjukhus där ogifta mödrar anges för polisen, rapporterar SR:s grävprogram Kaliber.

På sjukhus där kvinnor har fött barn iförda handbojor och där polisen väntar utanför förlossningsrummet – eftersom sex utanför äktenskapet straffas med fängelse.

GHP Specialty Care är en stor svensk vårdkoncern med huvudkontor i Göteborg och med ägare som Avanza pension och Fjärde AP-fonden. Företaget har mer än 20 specialistkliniker i Sverige, Danmark och i Ajman, ett av de sju små länder som tillsammans utgör Förenade arabemiraten.

Nu avslöjar ”Kaliber”, P1:s program för grävande journalistik, att ogifta mödrar på företagets sjukhus i Ajman rapporteras till polisen. Att det därför åtminstone tidigare har hänt att kvinnor varit iförda handbojor under förlossningen – och att polis än i dag väntar utanför förlossningsrummet med handfängsel för att kunna gripa kvinnorna.

GHP bekräftar uppgifterna.

”Ligger otroligt långt efter”

– Det en helt annan verksamhet än den vi bedriver i Sverige. Vi kommer in i ett sjukvårdssystem som ligger otroligt långt efter. Som har en lagstiftning som vi till delar inte riktigt känner oss bekväma med och som vi inte är vana vid, säger företagets vd Daniel Öhman till Kaliber.

GHP följer landets lagar enligt vilka sex utanför äktenskapet är straffbart och kan leda till minst ett års fängelse. Kvinnor kan hållas inlåsta i mer än ett år tillsammans med sina nyfödda barn.

Det leder också ofta till utvisning, eftersom många av ”brottslingarna” är migrantarbetare. Särskilt kvinnor från Filippinerna som arbetar i hushåll och hemvård över hela Mellanöstern.

Daniel Öhman, vd på vårdkoncernen GHP.Foto: GHP

Lagen fördöms av FN

Lagen har fördömts av både FN och människorättsorganisationer, enligt Kaliber.

Daniel Öhman förklarar att gravida kvinnor som saknar ”komplett dokumentation” måste överlämnas till myndigheterna för polisutredning.

– Exakt hur polisen jobbar kan inte vi svara på. Men det förekommer fall där polisen sitter utanför rummet. Och väntar, säger han till Kaliber.

Det är inte själva vårdpersonalen som rapporterar kvinnorna till polisen utan personal i receptionen som lyder direkt under de lokala myndigheterna, enligt Daniel Öhman. Omkring tio kvinnor i månaden utreds och någon enstaka blir gripen.

Läget förbättrat

Han säger att företaget sedan det kom till Förenade arabemiraten för två år sedan har lyckats förbättra läget för de ogifta mödrarna så att polisen inte längre sätter handbojor på dem under förlossningen.

– Så nu är det inga kvinnor som är handfängslade under förlossningen eller på vårdavdelningen. Däremot har vi inte fått polisen så att säga utanför sjukhuset, säger han.

I Ajman har GHP ansvaret för all offentlig sjukvård på uppdrag av regimen. Verksamheten där går bra, senaste året var vinsten 30 miljoner kronor, enligt Kaliber. Företaget har hand om tre sjukhus och en diabetesklinik.

Enligt vd Daniel Öhman har företaget utvecklat sjukvården i landet. Man har minskat antalet dödsfall på akuten och infört en moderniserad förlossningsvård som är tillgänglig för alla, inte bara för de rika, säger han. Man kan bara göra nytta om man är ”på plats”, säger han.

”Svenska läkare bör fundera”

Hur rimmar då verksamheten på GHP:s sjukhus med läkaretiken? Thomas Lindén, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, vill inte kommentera det enskilda fallet. Han säger till Kaliber att läkare ska tänka igenom vad de kan acceptera.

– Ibland kommer lagstiftningen eller tillämpningen i strid med de etiska reglerna … Svenska läkare bör fundera på om det är förenligt med den etik man vill leva efter, säger han.

Framstående personer inom svensk sjukvård har rekryterats till GHP-sjukhusen i Arjan.

”Bara att gilla läget”

Men Kaliber har svårt att få någon av dem att uttala sig i den känsliga frågan om ogifta mödrar. En person som vill vara anonym berättar i programmet:

– För vår del är det ju bara att gilla läget ... Det är ju ingen av oss som tycker det är roligt när en kvinna kommer in och får handbojor på sig i sängen ... I början när vi var där gick polisen gick in och var inne på förlossningsrummet, nu får de sitta utanför ... det har ju varit lite problematiskt ibland när de fängslar och de ligger i sängen medan poliserna sitter och vaktar dem ... det är fruktansvärt.

 

Människorättsgrupp fördömer lagar

GHP vill utvidga verksamheten också till grannländerna Saudiarabien och Kuwait, enligt Kaliber. De har samma förbud mot sex utanför äktenskapet som Förenade arabemiraten.

Human Rights Watch (HRW) är en av flera människorättsorganisationer som fördömer dessa lagar.

– Det här strider mot ett antal mänskliga rättigheter. Vi har uppmanat myndigheterna att sätta stopp för dessa förskräckliga övergrepp, säger Rothna Begum, expert på kvinnors rättigheter inom HRW, till Kaliber.

Hon tycker att det är bra att GHP försöker agera etiskt och har lyckats få polisen att sluta använda handfängsel på gravida kvinnor.

– Vårdföretaget försöker handla enligt sina etiska riktlinjer, men jag tycker de kunde göra mer … Det är bra att de har stoppat de mest problematiska åtgärderna, säger hon.

 

80 procent utlänningar

Tusentals människor lämnar Filippinerna varje dag för att arbeta utomlands. För att tjäna pengar och skicka hem till sina fattiga familjer i hemlandet. Många reser till arabiska halvön.

Förenade arabemiraten har runt tio miljoner invånare. Av dessa är 80 procent utlänningar, bland dem mer än en halv miljon filippinska medborgare. Ajman är det minsta av de sju emiraten med cirka 260 000 invånare.

Advokaten Barney Almazar i Filippinernas huvudstad Manila ger råd till filippinska arbetare utomlands får problem med myndigheterna. Han säger att många inte känner till att det är olagligt att ha sex utanför äktenskapet i Förenade arabemiraten.

– Enligt sharia-lagen är utomäktenskapligt sex olagligt. Det kan leda till fängelse och utvisning efter avtjänat straff. Om en gravid kvinna inte kan visa upp ett äktenskapsintyg är sjukhuset skyldigt att rapportera det till polisen, säger han till Kaliber.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.