Polis extraknäckte på Ikea – misstänkt för varustöld

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Polismannen kommer skiljas från sin tjänst om han döms.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Polismannen misstänks ha stulit kvarglömda varor ur kundvagnar när han extraknäckte på Ikea.
Foto: STEPHANE MAHE / REUTERS X02520
Ikeas underlag visar några av de varor som polismannen återlämnat och fått tillgodokort för.
Foto: Polisen

Han tjänade 60 000 kronor i månaden på jobbet som polis och extraknäcket med att köra in kundvagnar från Ikeas parkering.

Därutöver misstänks han ha drygat ut inkomsterna – genom att stjäla kvarglömda varor ur kundvagnarna.

Han har mot sitt nekande åtalats för stöld.

I höstas anmälde en kvinnlig polis sin kollega till avdelningen särskilda utredningar, som handlägger ärenden där polisanställda misstänks för brott.

I lunchrummet hade poliskollegan berättat för henne om sitt extraknäck på Ikea, där han körde kundvagnar från parkeringen tillbaka till varuhuset.

Mannen var inte anställd av Ikea, utan av ett bemanningsbolag, och var missnöjd med att han inte fick ta del av Ikeas personalbonus. 

Han hade därför ordnat sin egen ”bonus” genom att ta kvarglömda varor ur kundvagnarna. Senare gjorde han återköp och fick tillgodokort för varorna han stulit. På det tjänade han runt 10 000 kronor om året, hade han berättat för henne.

– Han verkade inte ha några betänkligheter kring det överhuvudtaget. Jag blev så paff när han berättade det, sade hon i förhör.

Förnekar brott

Ikeas policy är att en kund kan göra upp till tre återköp per år utan att kunna visa kvitto. I de fallen får kunden inte kontanter tillbaka, utan ett tillgodokort med varornas värde. Det misstänks polismannen ha utnyttjat.

Ikea hittade underlag som visade att polismannen gjort återköp av bland annat gardinstänger, hyllplan, en matta, krysstag, ett pysselblock och en haklapp till ett värde av totalt 2 828 kronor.

I förhör nekade polismannen till stölderna. Han har ingen förklaring till återköpen som har gjorts i hans namn. Han åtalades i mars och huvudförhandling hålls i september.

Polismannen hade beskattningsåret 2021 en inkomst av tjänst på cirka 60 000 kronor i månaden. Polisens personalansvarsnämnd har meddelat att han kommer förlora jobbet om han döms, rapporterar Dagens juridik.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.