Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En polis dödad efter svåra protester i Iran

På flera håll har det blivit våldsamt när demonstranter och polis drabbat samman.
Bilder från protesterna i Iran.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från protesterna i Iran.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från protesterna i Iran.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En polis har dödats i helgens våldsamma demonstrationer i Iran, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Dödsfallet inträffade i Kermanshah i västra Iran. 

Under helgen pågår protester i totalt 40 städer i Iran. På flera håll har det blivit våldsamt när demonstranter och poliser drabbat samman. Demonstranterna har bland annat blockerat vägar, satt eld på bilar och förstört offentlig egendom.

I flera städer har människor satt eld på banker samtidigt som de skanderat ”död åt diktatorn”, skriver bland annat The Telegraph

På lördagen hade två civila dött och flera skadats och under söndagen dödades en polis i samband med en insats i staden Kermanshah i västra Iran. I staden Yazd greps på lördagen 40 personer. 

Höjde bensinpriset med 50 procent

Iran har drabbats hårt av USA:s sanktioner mot landet, och det var regeringens drastiska beslut att chockhöja bensinpriset som startade protesterna. För de första inköpta 60 literna har priset höjts med 50 procent, och för allt som inhandlas över den gränsen är prisökningen 300 procent. 

Utöver det infördes också ransoneringskort.  

Irans högste religiösa ledare, Ayatollah Ali Khamenei, sa till medier på lördagen att han stöttar beslutet att höja priset – och fördömer demonstranterna. 

– Vissa kan definitivt bli upprörda över det här beslutet, men att skada och sätta eld på egendom är inte normalt att göra. Det gör huliganer. 

Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei fördömer våldet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.