Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis brottsmisstänkt för dödsskott i Husby

Lägenheten där mannen sköts till döds.
Foto: Läsarbild

För ett par veckor sedan sköts en 69-årig man till döds av polis i Husby.

Händelsen har pekats ut som startskottet på oroligheterna i förorten - och många har krävt en utredning.

Nu är polisen misstänkt för vållande till annans död, bekräftar Helen Ekstrand, biträdande informationschef vid åklagarmyndigheten.

Det var för två veckor sedan som polisen kallades till Husby efter larm om att en 69-årig man skulle ha agerat hotfullt med en kniv. Polisen gick in i mannens lägenhet och kastade samtidigt in en distraktionsgranat.

– Det lyckas inte och mannen dyker då upp och gör ett utfall mot poliserna som tvingas ge verkanseld, har polisens presstalesman Lars Byström tidigare sagt till Expressen.se.

"Det är tragiskt"

Många har sedan dödsskjutningen velat se en utredning av händelsen. Nu är polisen som sköt mannen brottsmisstänkt, uppger SVT Nyheter.  Polisen är misstänkt för vållande till annans död, säger Helen Ekstrand, biträdande informationschef vid åklagarmyndigheten, till Expressen.se.

– Förordnandet av en offentlig advokat skedde 23 maj och polisen är misstänkt för vållande till annans död, säger Håkan Roswall, åklagare vid riksenheten för polismål till SVT Nyheter.

Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen hänvisar till Roswall, men säger i en kommentar till SVT Nyheter:

– Från min värld tycker jag att det är viktigt att vi omfattas av samma regelverk som alla andra vid misstanke om brott, det här är ett tecken på det. Sedan tycker jag att det är tragiskt givetvis.

Polismannen förnekar brott, säger hans advokat Johan Eriksson till Expressen.se.

– Jag vill i det här läget som vi befinner oss i nu inte säga något annat än att han förnekar brott. Jag vill att han ska berätta det för polisen först, säger Johan Eriksson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.