Lägenheten där mannen sköts till döds. Foto: Läsarbild
Lägenheten där mannen sköts till döds. Foto: Läsarbild

Polis brottsmisstänkt för dödsskott i Husby

Publicerad

För ett par veckor sedan sköts en 69-årig man till döds av polis i Husby.

Händelsen har pekats ut som startskottet på oroligheterna i förorten - och många har krävt en utredning.

Nu är polisen misstänkt för vållande till annans död, bekräftar Helen Ekstrand, biträdande informationschef vid åklagarmyndigheten.

Det var för två veckor sedan som polisen kallades till Husby efter larm om att en 69-årig man skulle ha agerat hotfullt med en kniv. Polisen gick in i mannens lägenhet och kastade samtidigt in en distraktionsgranat.

– Det lyckas inte och mannen dyker då upp och gör ett utfall mot poliserna som tvingas ge verkanseld, har polisens presstalesman Lars Byström tidigare sagt till Expressen.se.

"Det är tragiskt"

Många har sedan dödsskjutningen velat se en utredning av händelsen. Nu är polisen som sköt mannen brottsmisstänkt, uppger SVT Nyheter. Polisen är misstänkt för vållande till annans död, säger Helen Ekstrand, biträdande informationschef vid åklagarmyndigheten, till Expressen.se.

– Förordnandet av en offentlig advokat skedde 23 maj och polisen är misstänkt för vållande till annans död, säger Håkan Roswall, åklagare vid riksenheten för polismål till SVT Nyheter.

Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen hänvisar till Roswall, men säger i en kommentar till SVT Nyheter:

– Från min värld tycker jag att det är viktigt att vi omfattas av samma regelverk som alla andra vid misstanke om brott, det här är ett tecken på det. Sedan tycker jag att det är tragiskt givetvis.

Polismannen förnekar brott, säger hans advokat Johan Eriksson till Expressen.se.

– Jag vill i det här läget som vi befinner oss i nu inte säga något annat än att han förnekar brott. Jag vill att han ska berätta det för polisen först, säger Johan Eriksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag