Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis åtalas: Sexofredade kollega på julfest på Avenyn

Lokalpolisområde City hade gemensam julfest på Elite Park Avenue Hotel längs Avenyn.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
– Det är klart att vi inte vill att sånt här ska hända på en julfest. Nu är det uppe för åtal, så får vi se vad resultatet blir, säger Niklas Norin, bitträdande lokalpolisområdeschef i City, Göteborg.
Foto: Polisen

Mitt under julfesten kände den unga polisassistenten hur någon tog ett hårt grepp om hennes rumpa.

Nu åtalas en områdespolis i City i Göteborg för sexuellt ofredande.

Mannen som är i 40-årsåldern säger att ”det var ett hyss som var obetänksamt”.

På festen skojade han om att han blivit underkänd i polisens nyligen genomförda jämställdhetskurs Make Equal.

Lokalpolisområde City hade gemensam julfest på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg i slutet av november förra året.

Efter julbordet gick många vidare till en annan krog i området.

När en av de yngre poliserna stod och pratade med sina kolleger i en liten ring kände hon hur någon kom fram bakom henne och tog ett tag i hennes ena skinka. Ett hårt fast tag.

– Det var inte så att han bara snuddade. Utan han verkligen grabbade tag eller vad man skall säga, berättar polisassistenten i förhör.

Kvinnan vände sig om och såg en man som hon inte visste vem det var. Mannen var på väg därifrån. Hon var arg och upprörd över händelsen, och tänkte på det jämställdhetsprojekt som pågått inom polismyndigheten, som går under namnet Make Equal.

Där har man pratat om jämställdhetsfrågor och typ allt som handlar om det här med jämställdhet och värderingar och alltihop, för som jag har förstått det så har man haft problem i City med det, säger hon i förhöret.

Händelsen inträffade när lokalpolisområde City hade sin julfest.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisassistenten: ”Vad fan gör du?”

Hon säger att hon instinktivt gick fram till mannen för att konfrontera honom:

– Jag går efter och slänger ur mig att ”vad fan gör du? Har du inte gått Make Equal eller vad är problemet?” Då fortsätter han att hånle hela tiden och säger att ”nej, jag har blivit underkänd på Make Equal”.

Den drygt 40-årige polismannen åtalas nu för sexuellt ofredande. Han erkänner själva händelsen men nekar till brott och menar att det var ”ett hyss som var obetänksamt”.

Han förklarar i förhör att ett ”nyp eller ett grabbatag i en arm” inte är något sexuellt för honom, samt att han är fysisk av sig som person med de han känner.

– Sen att, att det blev skinkan, det hade lika gärna kunnat ha blivit insidan av armen eller axeln så, jag kan inte förklara närmre det varför det just blev skinkan.

Han har också försvarat sig med att han trodde att kvinnan var en annan person som han kände, men han har inte kunnat namnge vem han menade.

Mannen ångerfull efteråt

Polisassistenten berättade direkt efteråt vad som hänt för några av sina kolleger på festen. 

En annan polis berättar att mannen efteråt sagt att han ”gjort en dum grej” och var ”besviken på sig själv” . Han ska också ha sagt att han tagit kvinnan ”på rumpan”.

Kvinnan gick hem tidigt från festen och hon säger att hon tänkt mycket på händelsen som påverkat henne negativt. Hon tycker att det känns särskilt jobbigt att det var en poliskollega som utfört handlingen.

Polismannen har åtalats vid Göteborgs tingsrätt.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Polismannen i tjänst på annan arbetsplats

Biträdande lokalpolisområdeschef i City, Niklas Norin, vill inte uttala sig i det enskilda ärendet.

– Men det är klart att vi inte vill att sånt här ska hända på en julfest. Nu är det uppe för åtal, så får vi se vad resultatet blir. Polismannen är i tjänst men jobbar på en annan arbetsplats, säger han.

Niklas Norin berättar om det jämställdhetsarbete som pågått och pågår inom polisen:

– Vi har arbetat i flera år med jämställdhet, likabehandling och värdegrund. Ska vi vara en attraktiv arbetsplats där medarbetare trivs och vi blir effektivare och bättre gentemot medborgarna måste vi jobba med de här frågorna.

Han förklarar att all personal haft haft en dag med föreläsare från stiftelsen Make Equal som också hållit i workshops kring jämställdhet. Utbildningen skedde i mindre grupper under hösten 2021.

GT har sökt polismannens försvarsadvokat.


Se också:

Polisen anmäler sig själv efter påskupploppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.