Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstanken: Polis våldtog ung kvinna på Smögen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: HENRIK JANSSON

En polis åtalas i Uddevalla tingsrätt för våldtäkt. Enligt åklagaren ska han ha tvingat en ung kvinna till sexuella handlingar på Smögen, sommaren 2016. 

Polisen själv förnekar brott.

Enligt åtalet ska mannen ”med våld och tvång” ha genomfört sexuella handlingar med målsäganden som är jämförbara med ett samlag. Han ska också ha tvingat henne till oralsex.

Målsäganden är en ung kvinna, berättar åklagaren.

– Mannen är en patrullerande polis och detta sker på fritiden, säger Jim Westerberg, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Händelsen ska ha skett på Smögen under sommaren 2016. Varför det inte har anmälts förrän nu vill åklagaren inte uttala sig om.

– Det tar jag i tingsrätten, det får målsäganden höras om, säger Jim Westerberg.

TT: Vad innebär det att den åtalade mannen är polis?

– Det innebär att han, utöver ett straff på ett par års fängelse, riskerar att förlora sin tjänst som polis. Det avgörs av polisens ansvarsnämnd.

Åklagaren: Gott bevisläge

Bevisningen består bland annat av förhör med flera vittnen samt sms-meddelanden. Jim Westerberg bedömer bevisläget som gott.

– Det finns forskning och statistik på när man får framgång i rätten, och en framgång hos domstolar är om målsägaren reagerar och agerar i anslutning till gärningen och berättar vad som hänt. Det har skett i det här fallet. Så det ser jag som starkt i detta, säger Jim Westerberg.

Den åtalade mannen nekar till brott.

TV: Så ser våldtäktslagstiftningen ut

Straffet för våldtäkt i Sverige är som lägst två år och som högst sex år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.