Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte terroristen ihjälskjuten i Italien

Polisen gick på onsdagskvällen ut med en bild på 24-årige Anis Amri från Tunisien.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
En europeisk arresteringsorder har utfärdats efter Anis Amri.
Foto: Bka / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under onsdagskvällen gjordes räder i Berlin i jakten på den misstänkte – utan resultat.
Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS POLARIS IMAGES
12 personer dödades i attacken.
Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS

Anis Amri - som misstänks ha utfört terrordådet i Berlin - sköts till döds av polis utanför Milano under natten mot fredag.

Polisen som sköt honom till döds, aspiranten Luca Scata, hyllas nu som en hjälte.

Samtidigt framkommer flera detaljer om Amris bakgrund och vad han har gjort i Europa sedan han lämnade Tunisien för sju år sedan.

Ett enormt polisuppbåd mobiliserades i jakten på 24-årige Anis Amri. Den 24-årige tunisiern misstänks vara den som på måndagskvällen kapade en lastbil, mördade föraren Lukasz Urban för att sedan köra fordonet rakt in i en folkmassa på centrala Breitscheidplatz i Berlin där det hölls julmarknad. Tolv människor miste livet och ett 50-tal skadades.

Amri ska sedan ha tagit sig från Berlin till Milano via Frankrike.

På fredagsmorgonen kunde italienska myndigheter bekräfta att den misstänkte terroristen sköts till döds under natten i en förort till Milano.

Efter Amris död släppte IS, som har tagit på sig dådet, en video via sin propagandasajt Amaq där 24-åringen svär trohet till terrorsektens ledare Abu Bakr al-Baghdadi, rapporterar Sky News.

Polisens tekniker vid Ani Amris kropp.
Foto: Daniele Bennati / AP TT NYHETSBYRÅN

Får särskilt omnämnande

Skottlossningen inträffade i samband med en poliskontroll. När Anis Amri ombads legitimera sig ska han ha öppnat eld mot två poliser, där en skadades i axeln. Under skottlossningen, som polisen besvarade, ska Amri ha skrikit "Allah akbar" innan han sköts till döds, rapporterar La Repubblica.

Patrullen bestod av två poliser. En mer rutinerad samt aspiranten Luca Scata, 29. När den rutinerade polisen blev skjuten i axeln gick Scata, som endast arbetat i nio månader, in och avfyrade det dödande skottet. 29-åringen fick ett särskilt omnämnande under inrikesministern Marco Minnitis presskonferens och Scata hyllas nu som en hjälte i landet.

Under en presskonferens bekräftade inrikesministern att det inte fanns några tvivel om att den ihjälskjutne var Anis Amri.


https://twitter.com/Reuters/status/812228079900884992


Luca Scata sköt ihjäl den misstänkte terroristen.
Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Dömdes för mordbrand

Enligt tunisisk radio har man, enligt CNN, pratat med en man som utger sig för att vara Anis Amris far. I intervjun berättar fadern om vem Amri var och hur han kom till Europa.

Amri, som har tre syskon i Tunisien, lämnade landet för sju år sedan efter att ha hoppat av sina studier. Han bosatte sig i stället i Italien och hämnade kort därefter i problem med rättvisan.

Bland annat ska Amri ha suttit i fängelse i fyra år efter att ha varit inblandad i en mordbrand mot en italiensk skola. Han ska sedan ha släppts i maj 2015, och efter detta lämnade Amri Italien och tog sig till Tyskland. Amri ska ha haft sporadisk kontakt med sina syskon under sin vistelse i Europa.

På platsen där Anis Amri sköts ihjäl.
Foto: Daniele Bennati / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Anis Amri, 24, ville bli självmordsbombare


Enligt CNN bekräftar Mario Viola, en talesperson för den italienska polisen, att Amri fängslades för bland annat mordbrand och misshandel, brott som begicks i slutet av 2011.

Han hade tidigare under året, i februari 2011, kommit till Italien, precis som många andra tunisier i samband med att "den arabiska våren" bröt ut. Han hade inga ID-handlingar och hävdade att han var 17 år gammal. Italienska myndigheter beslutade sig för att utvisa honom, men beslutet accepterades inte av tunisiska myndigheter.

Efter detta förlorade italienska myndigheter kontakten med Amri, tills dess att han greps senare under året.

Kunde inte genomföra utvisning

I juli 2015, efter avtjänat fängelsestraff, tog sig Amri till Tyskland uppger CNN. Även här ansökte han om asyl men enligt Ralf Jäger, inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, avslogs ansökan.

Medan han i Italien sågs som en kriminell person av lägre rang hade tyska myndigheter ögonen på honom från början. Man misstänkte att han var i kontakt med radikala islamister genom ett av IS rekryteringsnätverk.

Precis som i Italien beslutade sig tyska myndigheter för att utvisa Anis Amri, men eftersom hans identitet inte kunde slås fast genomfördes inte utvisningen.

Försökte lämna landet

I dokument från tyska myndigheter som CNN har tagit del av blir det tydligt att man kände till Amris kontakter med IS, och underrättelsetjänsten ansåg under hösten att Amri var en av de farligaste radikala islamisterna i landet.

"Anis talade vid flera tillfällen om att genomföra attacker", meddelar en informatör myndigheterna enligt rapporten.

Diskussioner inom nätverket handlade då om att köra en lastbil full med bensin, tillsammans med en bomb, rakt in i en folkmassa.

I mars, tidigare i år, sattes Amri upp på en lista av tyska säkerhetstjänsten. På listan finns 549 personer som anses utgöra ett hot.

Rekryteringsnätverket försökte vid flera tillfällen även hjälpa Anis Amri att lämna landet, men i augusti greps han i sydtyska staden Friedrichshafen, på väg mot Italien. Enligt CNN valde en domare dock att släppa honom.

Nya terrorgripanden

Efter attacken sträckte sig sökandet efter Amri även utanför Tysklands gränser. På fredagsmorgonen meddelade dansk polis att man hade fått uppgifter om att en man som matchar Amris signalement har siktats i Ålborg. Polisen uppmanade allmänheten att hålla sig borta från platsen.


LÄS MER: Detta vet vi om terrordådet i Berlin


På torsdagskvällen var både polisen och Säpo inkopplade efter att man fått tips om att en man som liknade den misstänkte terroristen befann sig på ett plan på väg till Arlanda, enligt uppgifter till Expressen. Senare under kvällen kunde polisen meddela att insatsen var avslutad utan några brottsmisstankar eller frihetsberövanden.

Läget i Tyskland är spänt efter måndagens terrordåd. Tidigt på fredagsmorgonen gjordes nya - enligt inledande uppgifter orelaterade till Amri - gripanden i staden Duisburg. Två bröder - 31 och 28 år gamla, ursprungligen från Kosovo - greps misstänkta för att ha förberett ett dåd mot shoppinggallerian CentrO, en av Tysklands största, i Oberhausen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.