Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis allvarligt skadad efter nya våldsamheter

Polis i konfrontation med demonstranter.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
350 000 demonstrerade.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

I snart två veckor har det pågått protester och demonstrationer i Katalonien efter att katalanska separatistledare fängslats. 

På lördagen gick hundratusentals människor ut i en marsch för självständighet. 

Senare på kvällen utspelade sig våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och polis, rapporterar tidningen El Mundo. 

350 000 människor tågade genom Barcelona på lördagen med krav på fängslade separatistledare ska friges. 

Efter den senaste tidens våldsamma protester var antalet deltagare i självständighetsmarschen sjunkit. Enigt El Mundo var det 30 procent färre människor som gick ut nu som senast en marsch ordnades den 18 oktober. 

Den 14 oktober dömdes flera katalanska separatistledare till långa fängelsestraff av Spaniens Högsta domstol för att ha varit inblandade i försöket till regionens självständighet i oktober 2017.

Sedan dess har det blossat upp många våldsamma demonstrationer i Katalonien. 

Tre polismän skadade 

Vid sidan av den stora marschen i Barcelona på lördag ordnades också en manifestation framför polishögkvarteret av den mer radikala självständighetsrörelsen CDR. 

10 000 personer var på plats utanför polishögkvarteret, skriver tidningen El Mundo. 

Tidningen skriver också att en grupp radikala självständighetsförespråkare kastat stenar och plastbollar mot polisfordon. 

Minst tre personer greps under lördagskvällen. Tre poliser har skadats, varav en allvarligt, skriver El Mundo. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.