Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polens straffböter: 10 miljoner kronor per dag

Jaroslaw Kaczynski, ledare för det regerande partiet Lag och rättvisa.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

EU-domstolen har beslutat att Polen ska betala en miljon euro per dag för att de brutit mot unionens juridiska bestämmelser.

Det östeuropeiska landet kritiseras för sin tillsättning av domare.

Polens diplomatiska strid med EU fördjupas. Sedan tidigare är unionen och det östeuropeiska landet oense om vilket betydelse EU:s konstitutionella bestämmelser ska ha.

Bland annat har Polen fått hård kritik för sitt sätt att utse domare. EU-kommissionen menar att det strider mot unionens överenskommelser, och landet anklagas för att tillsätta politiskt motiverade jurister som är lojala med regeringen.

En miljon euro per dag

Polen planerar även att anta en lag som innebär att landets lagar står över EU:s bestämmelser – vilket skulle strida mot EU:s rättsprinciper. Polen anser å sin sida att de utsätts för en hetsjakt av EU.

Men nu har EU-domstolen beslutat att Polen ska betala en miljon euro (tio miljoner kronor) för att de inte pausat beslutet om domarna, skriver EU-domstolen i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.