Polska protester mot en omstridd lag om förintelsen som ska göra det straffbart att påstå att Polen deltog i förintelsen. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅNPolska protester mot en omstridd lag om förintelsen som ska göra det straffbart att påstå att Polen deltog i förintelsen. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Polska protester mot en omstridd lag om förintelsen som ska göra det straffbart att påstå att Polen deltog i förintelsen. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Polens president Andrzej Duda. Foto: ALIK KEPLICZ / AP TT NYHETSBYRÅNPolens president Andrzej Duda. Foto: ALIK KEPLICZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Polens president Andrzej Duda. Foto: ALIK KEPLICZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Polen vill rensa ut ”kommunistdomare”

Publicerad

Polens regering vill rensa ut ”gamla kommunister” och ersätta dem med nya, effektiva domare. Nu fruktar domarkåren att landet ska gå tillbaka till ett ”sovjetiskt” system, skriver Dagens Nyheter.

Polen styrs i dag av det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, PIS. Landets regering planerar omfattande reformer av rättsväsendet som i praktiken innebär att makten hamnar hos justitieministern, Zbigniew Ziobro. Ziobro som har nära koppling till PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski får då möjlighet att tillsätta de domare han vill och sparka eller straffa dem som inte följer regeringens linje, skriver Dagens Nyheter.

De planerade rättsreformerna har väckt protester i EU som varnar för att "europeiska värden” är i fara. Många oroar sig för att det i förlängningen ska leda till rena beställningsdomar, likt det system som rådde i Sovjetunionen, där höga partifunktionärer kunde ringa och be om att få domar verkställda.

 

LÄS ÄVEN: Polen godkänner omstridd lag om Förintelsen

 

Tvångspensionerade domare

Partiet Lag och rättvisa, PIS, vann valet i oktober 2015. Kort därefter började de förändra rättsväsendet och ändrade bland annat reglerna för Konstitutionsdomstolen, som övervakar att lagar följer grundlagen. I praktiken innebar det att man fick en domstol som hade sin lojalitet hos regeringen.

I juli 2017 kom flera uppmärksammade reformer, däribland beslutade man att tvångspensionera 40 procent av domarna i Högsta domstolen. Regeringen införde också möjligheten att riva upp domar som är upp till 20 år gamla.

Enligt uppgifter till DN har mellan 120 och 130 chefer i lägre domstolar fått lämna sina tjänster.

 

LÄS ÄVEN: EU varnar Polen: ”Vi har inget val”

Relaterade ämnen
Marielle Theander Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag