Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polen vill rensa ut ”kommunistdomare”

Polska protester mot en omstridd lag om förintelsen som ska göra det straffbart att påstå att Polen deltog i förintelsen. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Polens president Andrzej Duda. Foto: ALIK KEPLICZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Polens regering vill rensa ut ”gamla kommunister” och ersätta dem med nya, effektiva domare. Nu fruktar domarkåren att landet ska gå tillbaka till ett ”sovjetiskt” system, skriver Dagens Nyheter.

Polen styrs i dag av det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, PIS. Landets regering planerar omfattande reformer av rättsväsendet som i praktiken innebär att makten hamnar hos justitieministern, Zbigniew Ziobro. Ziobro som har nära koppling till PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski får då möjlighet att tillsätta de domare han vill och sparka eller straffa dem som inte följer regeringens linje, skriver Dagens Nyheter.

De planerade rättsreformerna har väckt protester i EU som varnar för att "europeiska värden” är i fara. Många oroar sig för att det i förlängningen ska leda till rena beställningsdomar, likt det system som rådde i Sovjetunionen, där höga partifunktionärer kunde ringa och be om att få domar verkställda.

 

LÄS ÄVEN: Polen godkänner omstridd lag om Förintelsen

 

Tvångspensionerade domare

Partiet Lag och rättvisa, PIS, vann valet i oktober 2015. Kort därefter började de förändra rättsväsendet och ändrade bland annat reglerna för Konstitutionsdomstolen, som övervakar att lagar följer grundlagen. I praktiken innebar det att man fick en domstol som hade sin lojalitet hos regeringen.

I juli 2017 kom flera uppmärksammade reformer, däribland beslutade man att tvångspensionera 40 procent av domarna i Högsta domstolen. Regeringen införde också möjligheten att riva upp domar som är upp till 20 år gamla.

Enligt uppgifter till DN har mellan 120 och 130 chefer i lägre domstolar fått lämna sina tjänster.

 

LÄS ÄVEN: EU varnar Polen: ”Vi har inget val”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!