Regeringen i Polen fått kritik för sin inställning till homosexuella. Nu ska polska myndigheter utreda om "Teletubbies" uppmuntrar barn att bli homosexuella. Foto: BBC
Regeringen i Polen fått kritik för sin inställning till homosexuella. Nu ska polska myndigheter utreda om "Teletubbies" uppmuntrar barn att bli homosexuella. Foto: BBC

Polen ska utreda om Teletubbies är gaypropaganda

Publicerad
Uppdaterad
Nu ska barnombudsmannen i Polen utreda hur det ligger till:
Uppmuntrar "Teletubbies" barn att bli gay?
- Jag la märke till att han bär handväska, säger barnombudsmannen om figuren Tinky Winky.
Polska regeringen har kritiserats för sin inställning mot homosexuella.
Nyligen gick till exempel utbildningsministern ut med att man ska sparka lärare som "marknadsför" homosexualitet.
Nu ska polska myndigheterna utreda om barnprogrammet ”Teletubbies” uppmuntrar barn att bli homosexuella. Utredningen har initierats av barnombudsmannen.
- Det vore bra om en grupp psykologer pratade med barn om det här. Vi måste undersöka det här. Om opassande attityder uppmuntras måste vi reagera, säger barnombudsmannen Ewa Sowinska till tidningen Wprost.

Bär handväska

Den lila figuren Tinky Winky pekas särskilt ut.
Tinky Winky är lite längre än de andra karaktärerna Dipsy, Laa-Laa och Po, och tros därför vara man - men bär trots det handväska.
- Jag har hört att det kan vara en dold homosexuell insinuation, säger barnombudsmannen enligt AFP.

Predikant fördömde "Teletubbies"

Om utredningen kommer fram till att ”Teletubbies” uppmuntrar homosexualitet kan barnombudsmannen rekommendera tv-kanalerna att sluta sända barnprogrammet.
Det är inte första gången Tinky Winkys handväska kommer upp till diskussion. 1999 fördömde den nu avlidne amerikanske predikanten Jerry Falwell ”Teletubbies”, och sa att Tinky Winky uppvisade en homosexuell livsstil. Det ledde till att försäljningen av ”Teletubbies”-prylar sköt i höjden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag