Polen ska kastrera pedofiler

Publicerad
Uppdaterad
Polens parlament har godkänt en lag om obligatorisk kastrering av dömda pedofiler och förövare av incest.
Enligt lagen, som på fredagen klubbades i underhuset sejmen med överväldigande majoritet – 400 röster för och en emot, måste domstolar döma påföljden kemisk kastrering som utförs innan ett fängelsestraff påbörjas eller ett halvår innan frigivning.
Lagen måste också godkännas av överhuset senaten och undertecknas av presidenten innan den träder i kraft.

Straffen skärps

Samtidigt skärps minimistraffen för pedofili och incest till tre år. Lagen gör det också förbjudet att förespråka eller försöka rättfärdiga pedofili eller att sexuella kontakter mellan vuxna och barn är ofarligt.
Vidare förbjuds framtagande och spridning av nakenbilder utan de avbildades tillstånd.
Det kontroversiella förslaget om kastrering av pedofiler lades fram av den liberale premiärministern Donald Tusk för ett år sedan, efter det att en 45-årig man gripits misstänkt för att ha hållit sin 21-åriga dotter som sexslav i sex år.
Kvinnan födde två barn 2005 och 2007, som han antas vara far till. Några månader senare åtalades en 47-årig hiv-positiv man för sex med en 15-årig flicka han kontaktat via internet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag