Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polen sätter sig på tvären efter nederlag

Stefan Löfven mötte sin polska kollega Beata Szydlo strax före toppmötet.Foto: Julien Warnand / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det var inte helt oväntat att det skulle komma någon typ av reaktion från polskt håll, säger Stefan Löfven.Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

Torsdagens EU-toppmöte drar ut på tiden.

Efter Polens nederlag om rådsordföranden Donald Tusk sätter sig landet nu på tvären i flera tunga frågor.

– Det är inte bra. Det är klart att det inte är, säger Stefan Löfven.

Under torsdagens EU-toppmöte med de 28 stats- och regeringscheferna fick Polen se sig besegrade i frågan om Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Hans egen regering, Polens, ville få bort Tusk som var premiärminister i landet under åren 2010-2014. Bakom ligger en inrikespolitisk konflikt mellan Tusk och de regerande Lag och rättvisa.

Men Polen stod ensam och Tusk valdes om.

Efter omröstningen fortsatte mötet med migration och ekonomi men Polen satte sig på tvären och medlemsländerna har ännu inte kunnat enas i de två tunga frågorna.

– På de punkterna vi har diskuterat har vi ännu inte tagit några slutsatser. Det beror på att den polska premiärministern motsätter sig det. Nu funderar ledningen på hur vi ska gå vidare, i vilken legal form det blir. Det blir inte den traditionella formen vi brukar ha, det blir något annat, säger statsministern till svensk press under en paus på kvällen.

Under torsdagens EU-toppmöte fick Polen se sig besegrade i frågan om Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Löfven: Inte oväntat med reaktion från polskt håll

Polen har inte velat specificera vilka delar man motsätter sig mot och under toppmötet drar många slutsatsen att det var ett straff för de andras stöd till Donald Tusk.

När S-ledaren mötte sin polska kollega Beata Szydlo strax före toppmötet fick han inga indikationer på vad som skulle ske senare under dagen.

Men det var inte helt oväntat att det skulle komma någon typ av reaktion från polskt håll, säger Stefan Löfven.

– Vi får jobba på att se till att lösa upp det som är konflikt och komma i en bra dialog och fortsätta framåt.

Diskuterade försvar, säkerhet och västra Balkan

Under kvällen fortsatte mötet med middag och diskussioner kring försvar, säkerhet och västra Balkan. Besked om hur medlemsländerna ska lösa oenigheten med Polen väntas under kvällen.

Fredagen väntas fokusera på EU:s framtid inför toppmötet i Rom senare i vår.