Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pokémonfeber: "Det är extremt socialt"

Elin Rudén (vänster), 25, Stockholm: – Min dröm har alltid varit att bli Pokémontränare. Det här är en chans att nästan vara det på riktigt.
Foto: Anna Svanberg
Alice Warmboe (vänster), 18, Stockholm: – Jag träffar alltid personer som går runt och kollar på sina telefoner och spelar. Då går man oftast fram och spelar.
Foto: Anna Svanberg
Elin Rudén.
Foto: Anna Svanberg
Alice Warmboe.
Foto: Anna Svanberg
Patrik Lannebrink, 21, Alexander Szoppe, 22, och Daniel Szoppe, 23: – I gamla stan var det otroligt mycket människor och i Hägerstensåsen kom två personer fram direkt och frågade om vi spelade Pokémon Go. Folk säger att människor i Stockholm är jätteblyga och aldrig pratar med varandra. Det här har gjort Stockholm till en mycket mer social stad, säger Patrik.
Foto: Anna Svanberg
Foto: Anna Svanberg
Jag tycker att fenomenet är intressant. Det är kul att bara skåda det är extremt socialt.
Foto: Anna Svanberg
Foto: Anna Svanberg
Foto: Anna Svanberg
1 / 10

Pokémon Go har blivit en storsuccé och mängder med människor spelar spelet runtom i Sverige – trots att det ännu inte är släppt.

I Stockholm kommer det hållas flera evenemang där användarna kommer att samlas för att spela ihop.

– Jag tycker att fenomenet är intressant. Det är kul att bara skåda det och extremt socialt, säger spelaren Paulo Aras, 23.

Pokémon Go släpptes för drygt en vecka sedan i USA. Och spelet har minst sagt blivit en succé och skapat en hysteri som är något utöver det vanliga.

Vart än man går i Stockholm syns personer stå stilla med sin telefon och samtliga som Expressen stannade och pratade med vid Björns trädgård vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm på torsdagskvällen visade sig spela Pokémon Go.

– Min dröm har alltid varit att bli Pokémontränare. Det här är en chans att nästan vara det på riktigt, säger Elin Rudén, 25.


LÄS OCKSÅ: Spela Pokémon Go och skänk till välgörenhet


Pokémon Go - ett socialt spel

Flera av spelarna menar att spelet gjort Stockholm till en mer social stad. Tidigare har människor inte pratat med varandra, valt att sitta i tomma säten i kollektivtrafiken och inte tittat på varandra när de gått.

Pokémon Go är en riktig sommarsnackis.
Foto: Anna Svanberg

För många är Pokémon Go alltså en dörröppnare till samtal. Elin Rudén träffade både Alice Warmboe, 18, och Erik Holmsen, 16, när de var och spelade i Björns trädgård i Stockholm.

– Jag träffar alltid personer som går runt och kollar på sina telefoner och spelar. Då går man oftast fram och spelar, säger Alice Warmboe.


LÄS OCKSÅ: 8 saker du måste veta om Pokémon Go


Det är en bild som delas av trion Daniel Szoppe, 23, kusinen Alexander Szoppe, 22, och kompisen Patrik Lannebrink, 21.

– I Gamla stan var det otroligt mycket människor och i Hägerstensåsen kom två personer fram direkt och frågade om vi spelade Pokémon Go. Folk säger att människor i Stockholm är jätteblyga och aldrig pratar med varandra. Det här har gjort Stockholm till en mycket mer social stad, säger Patrik Lannebrink.

Hur stort tror du att spelet kan bli? 

– Det är inte officiellt släppt i Sverige ännu och jättemånga spelar. Så det kommer bli det största telefonspelet någonsin, absolut, säger Patrik Lannebrink säkert.


LÄS OCKSÅ: Misstänkt pistolman spelade Pokémon Go


Pokémonfenomenet: "Intressant"

Paulo Aras, 23, satt på en uteservering i närheten och såg att flera rörde sig till Björns trädgård för att spela. Där fick han reda på att trädgården är en särskild plats i spelet som attraherar Pokémons och spelare till sig.

Han tycker att spelet är annorlunda jämfört med vad han tidigare testat.

– Jag tycker att fenomenet är intressant. Det är kul att bara skåda det och extremt socialt, säger Paulo Aras, samtidigt som han pratar med de andra spelarna.

Men spelet för inte bara med sig positiva effekter. Polisen varnade under torsdagen för att spelet kunde ge ett zombieliknande beteende, och på onsdagskvällen larmades polisen om en misstänkt pistolman i Kärrtorp – som i stället visade sig spela just Pokémon Go.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.