Här på Bjästaskolan våldtogs "linnea" på en handikapptoalett. Nu har kommunen beslutat att omhänderta den dömda pojken. Foto: Uppdrag Granskning/Svt
Här på Bjästaskolan våldtogs "linnea" på en handikapptoalett. Nu har kommunen beslutat att omhänderta den dömda pojken. Foto: Uppdrag Granskning/Svt

Pojken som våldtog Linnea i Bjästa omhändertas

Publicerad
Uppdaterad
Han våldtog "Linnea".
Nu omhändertas "Oskar" av kommunen med omedelbar verkan.
- Det var ett enhälligt beslut, säger Jan-Olov Häggström (S).
I går eftermiddag röstade humanistiska nämndens socialutskott i Örnsköldsviks kommun enhälligt att omedelbart omhänderta ”Oskar” enligt lagen om vård av unga. Beslutet träder i kraft i morgon.  
– Jag kan inte gå in på det enskilda fallet. Men i botten på sådana här beslut finns det alltid en risk för barnets utveckling eller faran att barn kan fara illa, säger nämndordförande Jan-Olov Häggström (S).
Nu skickas en ansökan till länsrätten. Inom fyra veckor ska de ha ärendet på sitt bord.
- Men beslutet gäller tills vidare och omedelbart.
I omhändertagandet ingår en vårdplan och omplacering.
– Det är omöjligt att gå in i ett individuellt ärende. Bakgrund, utredning och orsak är sekretessbelagt. Men hade han inte begått några våldtäkter så hade han naturligtvis inte varit föremål för kommunens intresse, säger Jan-Olov Häggström.

Beslut skyndas på

I samtliga fall prövas först frivilliga alternativ. Vid tvångsåtgärder är motivationen inte alltid den bästa och kräver mycket jobb, menar Häggström.
Tidigare i veckan röstade samma utskott för att ”Linnea” ska få ersättning från kommunen för att fullfölja sin utbildning på annan ort. Beslutet skulle egentligen ha kommit först 13 april.
– ”Uppdrag Granskning”, Expressen och andra har gjort att det har gått fortare. Den som säger att medieuppmärksamheten inte hade någon betydelse, det är inte riktigt sant. Det har blivit betydligt mer fart under fötterna på oss allihop.
Det var förra året som ”Linnea” utsattes för en brutal våldtäkt inne på en av skolans handikapptoaletter. Men många i Bjästa slöt upp bakom förövaren och på skolavslutningen i kyrkan togs han emot med öppna armar. Senare samma kväll våldtog han en ny flicka. Några dagar efter den andra våldtäkten, togs ett första beslut att omhänderta pojken. Men det sammanföll med häktningen och beslutet hävdes.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag