Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojken som tappade guldbyxorna

Gustav Fridolin var länge Miljöpartiets underbarn. Nu säger många att han är förändrad. Till vänster syns Expressens reporter Torbjörn Nilsson.
2003. Gustav Fridolin som 19-årig nybliven riksdagsman – med tuppkam.
Foto: RIKSDAGEN
2016. Gustav Fridolin och Åsa Romson ställer sina platser som språkrör till förfogande efter Kaplan-affären. Det slutade med att Romson fick gå, medan Fridolin blev kvar.
Foto: Lisa Mattisson

Han förhandlade budget med Göran Persson när han var 19 och tog partiet in i regeringen. I dag är Miljöpartiet ett parti i djup kris och rörelsen har tappat tron på sin frälsare.

Fridolin sitter på läktaren. Eller, det är en träbänk som de tryckt in framför ribbstolarna i en gympahall där Västerås gästar Rissnes damer i volleybollens division ett. Fridolins fru spelar där. Det är söndag och han är ledig och redan före andra set tjatar ungarna om fika.

Själv har han löst det där med Sverigedemokraterna.

– De klarar inte en debatt som handlar om saker där deras kärnväljare förlorar. Kolla när Åkesson mötte Ardalan i Bromölla nu om kollektivavtal vid offentlig upphandling. Han hade ju inte en chans! Det där lilla högergänget som styr Sverigedemokraterna fattar inte att deras egna väljare gillar schysta villkor.

Ge grabben ett svårlöst dilemma som alla andra gått bet på – han kommer ha svar. Det har han haft sedan han var tolv år och klev upp på en miljöpartikongress och charmade brallorna av tanterna och farbröderna.

Det är Fridolin som man känner honom. Ge grabben ett svårlöst dilemma som alla andra gått bet på – han kommer ha svar. Det har han haft sedan han var tolv år och klev upp på en miljöpartikongress och charmade brallorna av tanterna och farbröderna. Underbarnet.

Han Som Skulle Göra Det.


1995. Den 11-årige Gustav Fridolin tävlade och vann i Junior-Jeopardy i TV4. Något som uppmärksammades i lokaltidningen i Vittsjö.
Foto: Patric Berg/Norra Skåne / PATRIC BERG/NORRA SKÅNE

Ordförande i ungdomsförbundet vid femton. Budgetförhandlare mot Göran Persson vid nitton. Han kammade geléblank tuppkam om morgnarna på den tiden, politikens David Beckham, vek ut sig i Vecko-Revyn, var med när det brann på toppmötet i Göteborg och blev arresterad i Israel.

Nu smashar hans fru.

Fridolin, i jeansskjorta och randiga strumpor, applåderar artigt.

– Sex procent i nästa val? säger han. Nej för fan, det kommer gå mycket bättre. Kolla på Tyskland! Där låg de gröna under spärren i mitten av sin första mandatperiod, sedan gjorde de sitt bästa val någonsin. Det kommer vi också göra.

– Hur mycket?

– Vi får åtta, nio procent!


Åh, Fridolin, självsäkerheten personifierad. Han kan leverera en one-liner. När de gjorde honom till språkrör, det var 2011 vid älven i Karlstad, hade de en utfrågning av kandidaterna och då klev en ängslig man i blå fleece fram och undrade hur man skulle lösa bostadsbristen. Fridolin var perfekt då. Han bekräftade oron – ”du har rätt” – och sedan babblade han på bra länge om att icke-investeringar också är kostnader. Han sa absolut ingenting, men det lät helt underbart.

Ett proffs.

Gustav Fridolin som 19-årig nybliven riksdagsman.
Foto: RIKSDAGEN

På den tiden stod miljöpartisterna på höjden och blickade ner på alla som slogs om deras gunst. De gröna ansågs ha svar på alla moderna frågeställningar. Fridolin skrev i en bok att samarbetet med Socialdemokraterna nog mest var till för att de gröna skulle ta över rollen som ”2000-talets massparti”.

Nu ligger de alltså och balanserar på spärren. Och Gustav kravlar i bottensörjan när det mäts personförtroende. Kriminalitet i förorter, frustration över tiggare och terrorister som följer i flyktingar spår. Hur skapar man ett grönt utopia av det?

Kanske är till och med Gustav annorlunda nu.

I tredje set slipper det ur honom. Det är en rätt enkel fråga. Vad vill han ha uppnått när han ska tacka för sig som språkrör 2020?

Jag vill ha gjort förbättringar av skolan och ha tagit partiet in i regering.

Han säger också.

Vad är det som säger att jag sitter så länge? Man måste inte sitta hela perioden.

2002. Gustav Fridolin som språkrör för Grön Ungdom protesterar mot att Sverige ska ”halka in i EMU på ett bananskal.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix / SCANPIX SWEDEN

De är rätt roliga, miljöpartisterna. Deras grundare lever fortfarande, men de tycks inte läsa honom. Hade de bara öppnat boken som Per Gahrton skrev 1979 sedan han surnat på partiledningen i Folkpartiet och kvittat ut sig och dragit till Mellanöstern för att studera den spirade religiösa aktivismen där så hade de nog klarat den där historien med Mehmet Kaplan och extremisterna lite bättre.

”Islam är en politisk religion”, lyder de första orden i Gahrtons bok. I slutsatsen varnar han för att förstå religionen ”till den grad att man blir benägen att se genom fingrarna med det mesta, inbegripet kvinnoförtryck diskriminering av minoriteter och medeltida bestraffningsformer”.

Mehmet Kaplan var en av Gustav Fridolins nära vänner, och Fridolin försökte verkligen rädda honom, men plötsligt fungerade inte magin. Ordmassorna resulterade bara i ett kaos av män som inte ville handhälsa på kvinnor och tjänstemän som skulle mediefixa och ett språkrör som sist av alla fattade att nu handlade det om det egna skinnet. Så Kaplan åkte, Romson likaså, och med nöd och näppe klarade frälsaren Fridolin livhanken på kongressen.

Sådant måste väl kännas?


Mehmet Kaplan var en av Fridolins nära vänner.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Fem månader efteråt råder fortfarande beröringsskräck med hela incidenten. Ringer man runt i partiet talar de gärna om ”den svåra migrationsuppgörelsen” och ”problemet med Vattenfalls kolgruvor”, men händelsen som verkligen sänkte partiet kommenterar de bara med ett ”det var uselt hanterat”. Och att det var Gustavs fel.

Där är de eniga. Många säger att Gustav är förändrad.

– Min känsla är att han är för trött, säger en.

En annan anför att det är mycket tveksamt om Gustav kommer ha ledarskapet som krävs för att orka ta tag i allt som måste göras nu. En tredje berättar att hon träffade honom i somras och att han då sett helt grå ut och bara pratat om att han längtade efter att bli aktivist igen.

Klart att ett underbarn mår dåligt när alla plötsligt inte längre tycker om en. Fast saken är ju att det inte handlar så mycket om personen Gustav Fridolin som om partiet.

Många säger att Gustav är förändrad.
– Min känsla är att han är för trött, säger en.

Till slut förstod omvärlden att de gröna inte kommer spräcka någon regering. Att de faktiskt är beredda att ta hur mycket stryk som helst för att visa sig regeringsdugliga. Men medan alla gör sitt bästa för att hålla slipsknutarna snygga och klackskorna putsade tycks ingen fundera på den riktiga frågan.

Vad händer sedan? Vad händer när de bevisat regeringsdugligheten men fortfarande är impopulära?


I partistyrelsen har de försökt lyfta frågan om hur man ska gå till val 2018, men det låste sig direkt. Var ska de gröna få plats i den stenhårda höger-vänster-valrörelse som regeringspartnern lägger upp nu? Ska de ens befinna sig till vänster om sossarna, som i dag? Eller ta strid för de delar av sin politik som LO avskyr? Är svaret snarare mer grön politik, kanske mörkgrön? Och vad ens en gång miljöpartistisk rättspolitik? Bryr sig de gröna om svenska IS-soldater? Inga svar gavs.

De har ett litet gräl om man borde ta strid för att den tillfälliga migrationspolitiken just ska förbli tillfällig eller inte. Detta när alla andra aktörer redan utgår från att den striden är förlorad. Miljöpartisterna har förtvivlat svårt med samtiden och tycks tro att den förra valrörelsen kommer gå i repris.

Också Fridolin tänker så. Han sitter där på bänken och drar sin favorit från 2014:

– Det kommer koka ner till ekonomi. Till slut blir det ett läge där konflikten handlar om investeringar mot sänkta skatter.


2016. Gustav Fridolin och Åsa Romson ställer sina platser som språkrör till förfogande efter Kaplan-affären. Det slutade med att Romson fick gå, medan Fridolin blev kvar.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK ÖSTERBERG/STELLA PICTURE STELLA PICTURES

Och så berättar han en gång till om det tyska exemplet, om hur de gröna där klev in i regeringen 1998 och föll ihop totalt men visade på konkreta resultat, reste sig i valet 2002 och vann en storseger. På volleybollplanen har Västerås fått vika ner sig. Ungarna vill ha mer fika.

Det är en söndag mitt i en mandatperiod och en gammal barnstjärna glider bort på strumporna över golvet för att fylla på plastkoppen med kaffe.

En faktauppgift undviker han att nämna.

I Tyskland 2002 var de grönas Joschka Fischer landets mest populära politiker. I Sverige 2016 är Gustav Fridolin Sveriges näst minst populära.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.