Bilden av den lille kinesiske pojken Wang Fuman, 8, togs efter att han promenerat 4,5 kilometer till skolan i nio minusgrader.Bilden av den lille kinesiske pojken Wang Fuman, 8, togs efter att han promenerat 4,5 kilometer till skolan i nio minusgrader.
Bilden av den lille kinesiske pojken Wang Fuman, 8, togs efter att han promenerat 4,5 kilometer till skolan i nio minusgrader.
Wangs händer var nariga och smutsiga.Wangs händer var nariga och smutsiga.
Wangs händer var nariga och smutsiga.

Pojken med is i håret har berört en hel värld

Publicerad

Han har frost i håret.

Hans händer är nariga och lite smutsiga.

Bilden av den lille kinesiske pojken Wang Fuman, 8, togs efter att han promenerat 4,5 kilometer till skolan i nio minusgrader. 

Endast klädd i en liten tunn jacka.

Den kinesiske pojken sägs bara vara 8 år och ska ha promenerat själv längs vägarna på egen hand för att hinna i tid till skolan, enligt AFP. 

När han kom fram var hans händer alldeles nariga och håret vitt av frost.

– Det är kallt att gå till skolan, men inte hårt, säger åttaåringen enligt lokala medier, skriver Sky News

Men den långa promenaden är inget ovanligt för Wang som den brittiska tidningen The Sun kallar för "Snowflake boy". För att kunna komma till skolan finns ingen annan möjlighet än att gå och gå, oavsett väderlek.

Prickade in 99 av 100 rätt

AFP skriver att pojken – efter promenaden till måndagens slutprov – ändå lyckades pricka in 99 av 100 rätta svar på slutprovet.

Bilderna på pojken skapar nu en het debatt om barnfattigdom på landsbygden i Kina. Men om två år, 2020, ska den vara utrotad, enligt Kinas president Xi Jinping.

Men är det rimligt att tro att han klarar det?

Färsk statistik visar nämligen att så många som 43 miljoner människor lever under gränsen till fattigdom. 

Fått gåvor för över 100 000 kronor

Efter att bilden på lille Wang spridits – nu har folket i Kina visat på stort engagemang. Kläder har donerats till pojken. Men också till andra barn som lever under svåra förhållanden. Två skolor har, enligt AFP, hittills mottagit gåvor för över 100 000 kronor. 

Lille Wang – han vet själv vad han vill bidra med som vuxen. 

– Jag vill bli polis och bekämpa alla dåliga killar, säger han, enligt AFP.

 

https://www.instagram.com/p/Bd4_lkZnc3S/?taken-by=expressen
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag