Jörgen Andersson, 50, är riksdagsledamot sedan 2010 för Kalmar läns valkrets och han är suppleant i finansutskottet och näringsutskottet.Jörgen Andersson, 50, är riksdagsledamot sedan 2010 för Kalmar läns valkrets och han är suppleant i finansutskottet och näringsutskottet.
Jörgen Andersson, 50, är riksdagsledamot sedan 2010 för Kalmar läns valkrets och han är suppleant i finansutskottet och näringsutskottet.
Sonen utsattes i den lilla orten Överum i Västerviks kommun under flera års tid och han har tvingats byta skola. Foto: Sven LindwallSonen utsattes i den lilla orten Överum i Västerviks kommun under flera års tid och han har tvingats byta skola. Foto: Sven Lindwall
Sonen utsattes i den lilla orten Överum i Västerviks kommun under flera års tid och han har tvingats byta skola. Foto: Sven Lindwall

Pojke misshandlad för att pappa är moderat

Publicerad

En 14-årig pojke i småländska Överum blev på lördagen misshandlad för att hans pappa Jörgen Andersson (M) är politiker och riksdagsman.

Händelsen är polisanmäld.

I flera år har pojken mobbats och Andersson själv har blivit hånad.

– De har skrikit "jävla moderatsvin" åt mig, säger Jörgen Andersson.

Jörgen Andersson, 50, är riksdagsledamot sedan 2010 för Kalmar läns valkrets och han är suppleant i finansutskottet och näringsutskottet.

Hans 14-årige son har utsatts för dödshot, trakasserier och mobbning i den lilla orten Överum i Västerviks kommun under flera års tid och han har tvingats byta skola.

Ett av skälen till att 10-15 ungdomar med jämna mellanrum under flera års tid gett sig på Jörgen Anderssons 14-årige son är att han är moderat och politiker.

14-åring har dödshotats

– Jag kan inte säga att det bara är därför som min son har råkat illa ut. Men det här är inget som har skett från en dag till en annan utan det här är något som har pågått under ganska lång tid. Min son har mottagit hot tidigare, de har hotat honom till livet. Och de har skrivit rätt grova grejer i mobilmeddelande och annat i skrift, säger Jörgen Andersson.

– För två år sedan var första gången det var ett allvarligt hot och då bytte vi skola. Han har försökt hålla sig borta från mobben som har varit emot honom och det har begränsat hans liv. Han har inte kunnat röra sig fritt i samhället.

I onsdags var Jörgen Anderssons 14-årige son ute och cyklade med en kompis då några ungdomar fick syn på honom och kastade sten.

Under lördagen kulminerade trakasserierna i en ren misshandel, som nu är polisanmäld. Dagens Vimmerby var först med att rapportera om händelsen.

Händelsen har polisanmälts

Utanför fritidsgården i Överum samlade ett antal ungdomar ihop sig och attackerade Jörgen Anderssons pojke.

– De skrek okvädingsord och försökte hetsa. Min son försökte lugna ner det hela och prata sig ur situationen. Han kom en liten bit sedan blev han nerslagen helt enkelt. Han kom hem och var skärrad och uppriven.

Jörgen Anderssons fru ringde polisen i Västervik.

– Polisen prioriterade inte det och det var inga konstigheter för de hade andra saker att ta hand om på en lördagskväll. Men de har varit här i dag i stället och tagit upp anmälan och tagit vittnesmål. Det har funkat bra, säger Jörgen Andersson, som efter misshandeln på lördagskvällen sökte upp de ungdomar som hade slagit hans son.

– De drog upp mitt politiska engagemang och hånade mig. De här ungarna har skrikit åt mig när jag har gått på samhället och de har varit på behörigt avstånd. Då har de känt sig modiga att skrika ”Jävla moderatsvin” och sådana saker, säger Jörgen Andersson.

Så säger mobbarnas föräldrar

– Efter det som hände i går ringde jag ett antal av föräldrarna till dem som gav sig på min son och berättade för dem. De flesta var ganska ovetande om det här och hade inte förstått.

Vilka är mobbarna?

– Några har varit tidigare klasskamrater, och någon har gått i någon klass under och någon klass över. Minst en förälder bekräftade att det fanns en dimension av det politiska engagemanget som var en av orsakerna till det här. Men man kan inte vara säker på att det är si eller så.

Jörgen Andersson är frustrerad och bekymrad över den över den ihållande mobbingen.

– Polisen kommer att gå vidare med det och förhöra de som gett sig på min son. Det kommer att gå sin gilla gång.

Viktig samhällsfråga

– Jag pekar inte finger åt någon unge som utsätter min son för detta och jag pekar inte finger åt någon förälder heller. Jag inser att det inte är så lätt att det beror på det ena eller andra och det är olika saker som leder fram till det här, men det finns en poäng med att diskutera frågan. Det här har bäring på mycket i hela vårt samhälle, om acceptans och tolerans, och att verka mot diskriminering och fördomar. Tryggheten är grunden för att vi ska känna frihet över våra liv.

Hans partikamrat Tomas Tobé (M) är en av de som vill ha fler poliser i landet.

– Jag anser också att vi behöver väsentligt fler poliser, och jag kan bekymra mig om inte bara antalet poliser utan att poliserna finns över hela vårt land. Ordningsmakten har centraliserats otroligt mycket. Jag känner inget annat än att de gjorde en riktig prioritering i går kväll utan vad det handlar om är att vi skulle slippa väldigt mycket problem, stök och bus om man visste att polisen var inom ett nära avstånd, säger Jörgen Andersson.

– Även om det inte är någon tröst nu för oss så är diskuteras det mycket om de här frågorna och Morgan Allings program i SVT om mobbning visar vad det kan få för konsekvenser. Man dras med i något som får stora konsekvenser.

Expressen har tidigare uppmärksammat hot mot svenska politiker i artikelserien Demokratihotet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag