Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojke med autism fick inte följa med på skidresa

Greta Thunberg: Det vill jag att makthavare ska göra för barn och unga med autism.
Föräldrarna har anmält skolans behandling av eleven. OBS GENREBILD
Foto: SHUTTERSTOCK

Varje år ordnar Växjöskolan en skidresa för högstadiet.

En elev, som har autism, anmälde sig och fick en plats i gruppen.

Några veckor senare blev han avbokad, uppger hans föräldrar, på grund av att skolan ”inte kan tvinga andra barn att bo med honom”.

Nu anmäls skolan för diskriminering.

Högstadieskolan i Växjö ändrade sitt beslut om den efterlängtade skidresan, enligt föräldrarna. Först var det inga konstigheter.

”Sonen – med autism och inte några egentliga vänner – ville åka och anmälde sig i oktober 2022 och fick en bekräftad plats till resan”, skriver föräldrarna.

Några veckor efter bokningen skulle eleverna bestämma vilken stuga de ska bo i. 

Då bytte skolan uppfattning, berättar föräldrarna. Deras eget förslag var att sonen skulle få plats i en stuga med ett ”snällt gäng” – detta eftersom han på grund av sitt funktionshinder inte har nära vänner i skolan. 

Men denna idé fick de inte någon positiv respons på, uppger de.

”Ytterligare ett par veckor senare får vi besked att det plötsligt inte finns någon möjlighet för NN att följa med på resan med anledning av att man inte kan tvinga andra barn att bo med honom”, skriver föräldrarna.

Varje år ordnar skolan en skidresa för klass 9. OBS ARKIVBILD.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

DO utreder skolans avbokning

Familjen har anmält Växjö kommuns hantering till DO, Diskrimineringsombudsmannen. 

De tror att avbokningen har samband med pojkens autism och de ”svårigheter med det sociala samspelet” som följer av funktionsnedsättningen. Både bokningen och avbokningen finns dokumenterade i mejl, som föräldrarna har skickat in till DO.

DO har bestämt sig för att utreda saken. 

”Vi bedömde att det genom anmälan väcktes frågeställningar som vi ansåg att det fanns anledning att vi tittar på”, skriver utredaren Laine Nõu Englesson i ett mejl och betonar att myndigheten än så länge inte har fattat något beslut.

 Nu vill myndigheten att skolan ska redovisa hur skidresan ordnas och vem som betalar. Skolan ska också bemöta anklagelserna om diskriminering.

Om DO kommer fram till att pojken blev diskriminerad kan fallet hamna i domstol. 

Fotnot: Vi söker ansvariga för grundskolan i Växjö kommun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.