Planet på bilden är av samma modell som försvunna MH370. Foto: Diego Azubel / Epa / TtPlanet på bilden är av samma modell som försvunna MH370. Foto: Diego Azubel / Epa / Tt
Planet på bilden är av samma modell som försvunna MH370. Foto: Diego Azubel / Epa / Tt
Planet på bilden är av samma modell som försvunna MH370. Foto: Ahmad Yusni / Epa / TtPlanet på bilden är av samma modell som försvunna MH370. Foto: Ahmad Yusni / Epa / Tt
Planet på bilden är av samma modell som försvunna MH370. Foto: Ahmad Yusni / Epa / Tt

Pojke hittade vrakdel – kan vara från MH370

Publicerad

Ytterligare ett vrakfynd som kan komma från MH370 har hittats i Moçambique.

Det var en tonåring som hittade delen i december förra året och sparade den.

Nu ska den skickade till Australien för analys.

Liam Lotter, 18 år, från Sydafrika hittade vrakdelen, omkring en meter lång, på en strand i Moçambique, skriver The Guardian. Tonåringen tog hem vrakdelen och sparade den, men satte inte den i samband med försvunna planet MH370 förrän det rapporterades om ett fynd i just Moçambique förra veckan.

"Ville absolut ta hem den"

Casper Lotter, Liams pappa, säger till AP att hans son hittade delen – som är märkt med en femsiffrig kod – den 30 december på en strandpromenad i Xai Xai i Moçambique. Pappan trodde det var skräp, men sonen envisades och tog hem den.

– Han var bestämd på att han ville ta hem den, eftersom den hade ett nummer. Det var något han fick för sig av något konstigt skäl, säger pappan till AP.

Kontaktade myndigheterna

När familjen hörde om det andra fyndet kontaktade de myndigheterna. Sydafrikanska luftfartsverket har nu tagit över ansvaret.

– Vi håller på att ta hand om vrakdelen, som sedan ska skickas till Australien, eftersom det är de som utsetts av Malaysia för att identifiera delar som hittas, säger talespersonen Kabelo Ledwaba till Reuters.

Varning för spekulationer

Liow Tiong Lai, transportminister i Malaysia, har tidigare varnat för spekulationer kring tidigare fynd, men har också sagt att det är "mycket möjligt" att delen kommer från en Boeing 777.

Det var den 8 mars 2014 som Malaysia Airlines MH370 - ett Boeing 777 med 239 människor ombord - lyfte från Kuala Lumpur i riktning mot Peking – och försvann spårlöst. Sedan dess har en internationell insats ledd av Malaysia sökt efter vraket.

Fler fynd – men de var inte rätt

MH370 är den enda Boeing 777 som är försvunnen, vilket pekar på att fyndet är intressant. Tidigare vrakfynd som hittats under de gångna två åren har alla kunnat avfärdas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag