Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben.se
 Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben.se

Pojke försvunnen
efter skridskotur

Publicerad

Den 14-årige pojke som försvann under en skridskotur på sjön Roxen utanför Sättuna har hittas. Kraftigt nedkyld men vid liv. Han har förts till sjukhus för vidare vård.

Pojken skulle åka skridskor med sin familj och gick i förväg ner till sjön. När familjen kom fram var han inte där, de antog att han åkt ut själv eller vänt hem. De åkte därför själva i ungefär timme. Det skriver Corren.

Men när pojken fortfarande inte dykt upp vid halv åtta och han inte heller befanns sig hemma larmade de polisen.

Ett enormt sökpådrag drog i gång. Dykare, helikoptrar och svävare deltog i sökandet. Enligt polisen var det mycket bråttom att hitta honom.

– Det är akut att hitta honom. Det kan mycket väl vara så att han ramlat och skadat sig, då är kylan en svår faktor i det här läget, säger Ronny Dahlqvist

Nedkyld men kontaktbar

Nu har han alltså hittats.

Klockan tio över elva hittade en av Sjöräddningens svävare honom mitt ute på isen. Pojken ska ha varit kraftigt nedkyld men kontaktbar. Han har nu förts till sjukhus för att få vård.

– Han kom gående på isen, han hade gått bort sig och visste inte var han var någonstans. Men han mådde förhållandevis bra, även om det är klart att han var lite kall efter att ha varit ute på isen under så många timmar, säger Göran Johansson på Sjöräddningssällkapet.

Pojken var bra klädd men temperaturen sjönk under kvällen till närmare 20 minusgrader i området.

Man fruktade länge att pojken gått genom isen och ramlat i vattnet. Isen är tjock på större delen av sjön, men det finns även platser med öppet vatten vid åmynningar.

– Även om isen är 15 centimeter tjock kan det finnas ställen där den inte håller, säger Ulf Waltersson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag