Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pojke fastnade med hjälm i lekställning

Det är i den här lekställningen som olyckan ska ha inträffat. Foto: Mats Andersson
Det är i den här lekställningen som olyckan ska ha inträffat. Foto: Mats Andersson

Den tolvåriga pojken fastnade med sin cykelhjälm i en lekställning.

Han blev hängande livlös - och kämpar nu för sitt liv.

– Det är upp och ner. Man måste bita ihop, säger pojkens pappa.

Vid 17-tiden i lördags inkom ett larm till räddningstjänsten om en pojke som fastnat i en lekställning i Njurunda.

Enligt Sundsvalls Tidning, som först skrev om händelsen, slog ett syskon till den tolvåriga pojken larm. Pappan hittade sedan pojken hängande till synes livlös.

– Det var lillebror som sprang och hämtade mig och sa att det var allvarligt, säger han när Expressen pratar med honom.

Pappan påbörjade hjärt- och lungräddning och ambulans och räddningstjänst tillkallades.

Hade ingen puls och andades inte

Räddningstjänsten var först på platsen. Enligt Henrik Cedergren, inre befäl vid räddningstjänsten Medelpad hade pojken fastnat med sin cykelhjälm i lekställning och blivit hängande eftersom hjälmen inte löstes ut. När räddningstjänsten anlände hade pojken varken andning eller puls.

– Det gjorde att han tappade medvetandet. I väntan på ambulansen gav man pojken hjärt- och lungräddning. De jobbade tills han fick i gång honom igen, säger Henrik Cedergren.

Polisen kallades också till platsen.

– Vi fick meddelande om att ambulans var på väg. Pojken kördes till Sundsvalls sjukhus. En patrull var på platsen men det var inte bedömt som polisiärt initialt, säger Markus Gran, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Pojken ska ha haft svag puls och andades själv när han fördes till Sundsvalls sjukhus. En stund senare fördes han till Karolinska sjukhuset.

Pojkens tillstånd uppges livshotande

Pojkens tillstånd uppges enligt tidningen fortfarande vara livshotande. Pappan berättar för Sundsvalls Tidning att pojken hålls nedkyld till 36 grader för att han ska ha bättre förutsättningar att återhämna sig.

– Det är upp och ner. Man måste bita ihop. Just nu har jag gått ut och fått lite mat i magen. Jag har sovit sex och en halv timme på tre dygn, säger pappan till Expressen.

Händelsen inträffade i orten Njurunda i lördags på en skolgård.

– Jag vet inte hur och varför olyckan inträffade. Det verkar inte ha varit under skoltid och det verkar inte ha varit någon skolverksamhet när olyckan inträffade. Under skoltid är det ju arbetsmiljölagen som gäller, säger Markus Gran.

Rektorn kände inte till händelsen

Rektorn på skolan där lekställningen ligger fick inte veta om händelsen förrän på måndagen.

– Jag vet väldigt lite, jag vet bara att han fastnade med en hjälm. Skolgården är max två år gammal så allt är enligt de normer de ska vara.

Lekplatsen där olyckan inträffade ligger på Njurunda friskola. Nu jobbar skolan för att ta reda på vad som har gått snett för att se om någon lekställning på skolgården måste åtgärdas.

– Det är fruktansvärt det här. Jag är väldigt mån om att det här inte ska kunna hända. När våra elever är på skolgården har vi tillsynsplikt, men barn sticker ju ofta dit på kvällen, säger rektorn Alex Åsenlund.

– Vi håller på att ta reda på vilken ställning det handlar om. Vi kan inte ta bort hela lekparken men om vi får reda på att det föreligger något fel på någon lekställning kommer vi åtgärda det.

Inte heller på ishallen intill har man informerats om olyckan, enligt Sundsvalls tidning.

Pappan vill varna andra

Pojkens pappa vill nu uppmana andra föräldrar att kontrollera barnens cykelhjälmar så att de har ett grönt säkerhetsspänne som löser ut om det skulle fastna.

– Kan det rädda ett barn från att bli hängandes i huvudet så är det värt den lilla tid det tar, säger han.