Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojkarna får träffa sina föräldrar genom glasvägg

På en presskonferens under tisdag morgon delgavs världen pojkarnas nuvarande tillstånd. Flera har önskat bröd och choklad, och de hålls skilda från sina föräldrar genom en glasvägg för att förhindra infektionsspridning.
Foto: VINCENT THIAN / AP TT NYHETSBYRÅN
CHIANG RAI. Soldater och polis evakuerar en pojke från en helikopter till sjukhuset efter att han räddats ur grottmassivet.
Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Åtta av de tolv pojkarna är nu räddade. Kvar inuti grottan befinner sig ytterligare fyra pojkar och deras tränare.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Fyra av de räddade pojkarna har fått träffa sina föräldrar på sjukhuset och pratat – genom en glasvägg.

När de kom till sjukhuset, hungriga och medtagna, hade de två önskningar:

Choklad och bröd. 

I två dagar har den intensiva räddningsoperationen pågått i det thailändska grottmassivet. Under söndagen lyckades dykare få ut fyra av de tolv instängda fotbollspojkarna mellan 14 och 16 år gamla. 

Under måndagen fick ytterligare fyra återse friheten. Samtliga har förts till sjukhus för att genomgå diverse undersökningar.

Klockan 10.08: Nya dykare på väg in i grottan

Klockan 10.08 på tisdagsmorgonen, lokal tid, tog sig de första dykarna in i grottmassivet för att hämta tränaren och de fyra återstående pojkarna, skriver tidningen The Guardian

Under förmiddagen uppger nyhetsbyrån AFP att en nionde pojke har räddats ur grottmassivet – detta enligt källor inom räddningsstyrkan. 

Elon Musk, entreprenören som grundade elbilsmärket Tesla, har lagt ut en video som visar insatsen i grottmassivet – se det unika filmklippet här nedan:

https://www.instagram.com/p/BlBr_mAA9n3/?utm_source=ig_embed

– Ni kanske har sett regnet och kanske undrar – men förberedelserna för den tredje dagens insats har pågått sedan tidig morgon, säger Narongsak Osatanakorn, operativt ansvarig för räddningsinsatsen. Första dagen jobbade vi 11 timmar, i går nio. I dag hoppas vi att det ska gå snabbare eller åtminstone lika snabbt som i går. 

Han tillägger, enligt Bloomberg:

– Vi förväntar oss, om inget oväntat uppkommit avseende deras hälsotillstånd, att de fyra pojkarna, tränaren, läkaren och de tre dykare som har varit med pojkarna kommer ut i dag.  

Fick möta sina föräldrar mellan en glasruta

De pojkar som först räddades ur bergsmassivet har fått möta sina föräldrar inne på sjukhuset. Men eftersom det föreligger risk för att de har dragit på sig infektioner under tiden i grottan fick mötet ske mellan en glasvägg, skriver The Guardian.

Under tisdagen är det tänkt att den andra gruppen av fyra pojkar ska få träffa sina anhöriga, också det inne på sjukhuset.

Under en pressträff på sjukhuset, framkommer uppgifter om vad de fyra pojkarna varit mest sugna på att äta sedan de återfått friheten, skriver The Guardians Asienkorrespondent Michael Safi:

https://twitter.com/safimichael/status/1016525640424517633?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1016525640424517633&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fnews%2Flive%2F2018%2Fjul%2F10%2Fthai-cave-rescue-third-mission-planned-to-bring-out-remaining-boys-and-coach-live-updates

Det framkommer också att de åtta pojkarna har fått tillgång till tv på rummet, men att de ännu inte har tillåtits att titta. De bär solglasögon som ett skydd mot dagsljus efter de två veckorna i det mörka grottmassivet. 

https://twitter.com/safimichael/status/1016526988675244034?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1016526988675244034&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fnews%2Flive%2F2018%2Fjul%2F10%2Fthai-cave-rescue-third-mission-planned-to-bring-out-remaining-boys-and-coach-live-updates

Officiella uppgifter från sjukhuset gör dock gällande att pojkarna mår bra, men att två av dem har misstänkt lunginfektion och att samtliga har tappat i vikt. En av dem ska ha skadat en vrist – men:

– Deras hälsotillstånd är bra, ingen av dem har exempelvis feber, säger doktor Jesada Chokedamrongsuk under en pressträff på sjukhuset, skriver AFP.

Vaccinerats mot rabies

Jesada Chokedamrongsuk säger också:

– När de första fyra kom hit gick de igenom alla nödvändiga hälsotester, inklusive blodprover, lungröntgen, hjärt- och ögontester samt mentala tester. 

– Läkare har behandlat dem och nu är de alla okej och glada. De pratar normalt. De har ingen feber. 

Pojkarna har ordinerats antibiotika och fått vaccin mot rabies.

Den andra gruppen av pojkar som inkom till sjukhuset, 12 -14 år gamla, hade mycket låg kroppstemperatur, enligt läkaren Jesada Chokedamrongsuk.

https://twitter.com/AFP/status/1016527943588143104

Nyhetsbyrån AP skriver att samtliga åtta pojkar kommer att bli kvar på sjukhuset för observation och fortsatta undersökningar i minst sju dagar. Därmed missar de söndagens VM-final i fotboll på plats i Ryssland – något som Internationella fotbollsförbundet FIFA inbjudit dem till. 

https://twitter.com/AP/status/1016526130982027264

Under tisdagen är det tänkt att de kvarvarande fyra pojkarna och deras tränare ska återfå friheten. Insatsen inleddes tidigt på morgonen, svensk tid, skriver AP.

https://twitter.com/AP/status/1016552357587537920

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.