Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojkar släppta – misstankar kvarstår efter mordet i Hjälstaviken

Två pojkar frihetsberövades i veckan misstänkta för att ha tagit emot pengar efter taximordet.
Foto: Anna Friberg

De pojkar som frihetsberövades under veckan i samband med mordet på en 26-årig man i ett naturreservat i Enköping har släppts på fri fot.

De är inte misstänkta för mordet men ska ha tagit emot pengar som tagits från offret, enligt åklagare Moa Blomqvist.

– Misstankarna mot pojkarna om penningtvätt kvarstår, säger hon.

Fem andra ungdomar är fortsatt häktade misstänkta för inblandning i mordet. 

I veckan frihetsberövades flera tonårspojkar mellan 15 och 18 år misstänkta för penningtvättsbrott i utredningen om mord i Hjälstavikens naturreservat i Enköpings kommun.

– Någon har tagit pengar från målsäganden. Det har man gjort genom att begå ett brott mot honom. De här pojkarna har sedan hanterat pengarna, menar vi, i ett försök att dölja både varifrån de kommer och var de tar vägen sedan, säger åklagare Moa Blomqvist. 

Pojkarna är bekanta med en eller flera av dem som är misstänkta för mordet, enligt åklagaren. De har olika inställning till det misstänkta brottet.

– De har lämnat olika uppgifter och olika förklaringar. De har även lite olika inställningar till brottet, det är varierande. 

Hur mycket pengar det rör sig om vill åklagaren inte specificera. 

Är det kontanter?

– Det behöver det inte nödvändigtvis vara. 

Flera tonåringar häktade

Det var i början av april som en 26-årig man från Stockholmstrakten hittades död i Hjälstavikens naturreservat i Enköping. 

Någon dödsorsak har inte fastställts, men enligt uppgifter till Aftonbladet hittades mannen – som har beskrivits som taxichaufför – hängd i naturreservatet.

En 15-årig flicka, en 15-årig pojke, två 16-åriga pojkar och en 18-åring är häktade misstänkta för mordet. Samtliga nekar till brott. Alla utom 18-åringen är sedan tidigare ostraffade och skrivna på tre olika orter i Mellansverige. 

18-åringen är dömd för våld mot tjänsteman efter en händelse 2020 på ett ungdomshem.

Enligt uppgifter utreder polisen ett hämndmotiv kopplat till den 15-åriga flickan.  

Ytterligare en tonårsflicka är misstänkt för att ha försökt påverka vittnen. Flickan, som inte sitter häktad, är under 18 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.