Pojkar är längre på förskolan än flickor visar en granskning som Ekot gjort. Foto: Lasse Noerbaek
Pojkar är längre på förskolan än flickor visar en granskning som Ekot gjort. Foto: Lasse Noerbaek

Pojkar mer på förskolan än flickor

Publicerad

Pojkar är längre på förskolan än flickor.

I snitt ligger skillnaden på 2,5 timmar i veckan, enligt en granskning som Ekot har gjort.

I Norrtälje är pojkarna kvar hela sex timmar mer varje vecka.

Ekot har tagit del av vistelsetiden, det veckoschema som föräldrar lämnar in och där de uppskattar hur länge deras barn ska vara på förskolan, för 9 500 förskolebarn i fem slumpvis utvalda kommuner.

Siffrorna talar sitt tydliga språk och visar att föräldrarna låter sina pojkbarn vara på förskolan flera timmar längre varje vecka.

I snitt handlar det om 2,5 timmar. I endast en av kommunerna, Karlstad, var pojkar och flickor lika länge på förskolan. Störst var skillnaden i Norrtälje där skillnaden var sex timmar per vecka.

Övriga kommuner som granskats är Lerum, Partille och Trosa.

Tänker att pojkar klarar mer

Mia Heikkilä, lektor i pedagogik, menar att förklaring kan vara att föräldrar, oftast omedvetet, tänker att pojkar klarar mer.

– Att man oftare till en stereotyp könsroll som man förknippar med pojkar, så använder man epitetet som tålig, stark, orkar mer och så vidare. Och om man omedvetet använder sig av de epiteten så kanske man tror att pojkar orkar vara längre tid på förskolan, säger Mia Heikkilä till Ekot.

 

Expressen.se rättar: I en tidigare version av artikeln stod det att Mia Heikkilä jobbar på skolverket. Detta var fel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag