Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Poängen med bilden är att skapa en snedvridning”

Den här bilden sprids i sociala medier. Foto: Skärmdump
Statsvetaren Jenny Madestam förklarar varför diagrammet kan misstolkas. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

En bild – som lätt kan misstolkas – sprids i sociala medier.

Nu förklarar statsvetaren Jenny Madestam vad diagrammet symboliserar.

– Poängen med bilden är att skapa en snedvridning, säger hon.

”Regeringen fortsätter att prioritera andra länders medborgare”, står det i bilden som nu cirkulerar i sociala medier.

”Vad regeringen lägger pengarna på” står det över ett stapeldiagram med områdena ”vård”, ”äldreomsorg”, ”polisen”, ”ungdomar” och ”migration” – där den sistnämnda stapeln är över 5 miljarder.

Foto: Skärmdump

Statsvetaren Jenny Madestam tittar på diagrammet med kritiska ögon. Hon förklarar vad diagrammet verkligen symboliserar – och varför det kan misstolkas.

 

LÄS OCKSÅ: Nu presenteras vårbudgeten 

 

– 5 miljarder under migration är kostnader som kommunerna haft i och med flyktingmottagande. Det är pengar man ska få av staten, som man ännu inte fått. Det är pengar som staten betalar tillbaka, säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Man måste förstå att det handlar om alla Sveriges kommuner under en längre tidsperiod.

Många miljarder satsas på vård

Under måndagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson vårbudgeten. Majoriteten av pengarna ska gå till sjukvården och äldreomsorgen, även om exempelvis polisen och tullen också får ökade resurser.

Madestam förklarar att områdena "vård" och "äldreomsorg" faller in under landstingen respektive kommunerna – dit många miljarder går varje år.

I förslaget till statens budget 2018 ska exempelvis över 77 miljarder gå till hälsovård, sjukvård och social omsorg, enligt regeringens hemsida.

– Pengarna till sjukvården till exempel är bara en tillskjutning av pengar. Där görs det redan satsningar, men det är på en landstingsnivå med skatten vi betalar till landstinget. Sen kan man skjuta till statliga medel, säger Jenny Madestam.

– Likaså med omsorg och skola. Men man kan också få statliga bidrag.

”Poängen med bilden är att skapa en snedvridning”

Jenny Madestam understryker att bilden symboliserar hur extra pengar till de olika områdena nu skjuts till – i och med vårbudgeten.

– Det satsas ju många, många miljarder på svensk sjukvård årligen, säger hon och fortsätter:

– Poängen med bilden är att skapa en snedvridning. Det här är ett typexempel på när man laborerar med statistisk som inte blir rättvisande. Man blandar ihop olika typer av utgifter i det här fallet och reder inte heller ut på vilken nivå utgifterna hör hemma och under vilken tidsperiod.

– Människor som inte är insatta i vad som ligger på kommunal-, landstings- och statlig nivå kan ju verkligen haja till på ett sådant diagram och tycka att det ser fullständigt horribelt ut med en ”ojämn fördelning”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!