Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PM Nilsson utreds för artskyddsbrott

PM Nilsson.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ål.
Foto: HAVS- OCH VATTENMYNDIGHETENS BESLAGSBESLUT

Statsministerns statssekreterare PM Nilsson utreds för brott mot artskyddsförordningen, enligt uppgifter till Arbetaren.

Beskedet kommer efter att han tjuvfiskat ål 2021.

För en vecka sedan dömdes Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson till böter efter att han blivit påkommen med att tjuvfiska ål i Blekinge skärgård för två år sedan.

Nu rapporterar Arbetaren att det även inletts en förundersökning om brott mot artskyddsförordningen.

Enligt tidningens uppgifter leds utredningen av polisens nationella operativa avdelning, Noa. Den ska handla om tjuvfisket, men också om att PM Nilsson ska ha sålt ål, skriver Arbetaren.

Bad om ursäkt

PM Nilsson har själv kommenterat tjuvfisket i ett inlägg på Facebook. Där ber han om ursäkt för att han först nekade till brott och i stället hävdade att han var ute i båten för att plocka skräp.

”Jag inser hur olämpligt det var att neka när jag blev tagen på bar gärning och särskilt när den vänligen polisen ringde nästan 1,5 år efteråt”, står det bland annat i inlägget.

Även Ulf Kristersson har uttalat sig i frågan. I SVT:s ”Morgonstudion” på måndagen sa han att PM Nilsson informerade om tjuvfisket innan han tillträdde som statssekreterare.

– Många människor som är mitt i livet har någon gång gjort något som de i efterhand tycker var dåligt, som de ångrar och skäms för, sa Kristersson i programmet.

– Den som är helt fri från skuld kan kasta den första stenen, sa Kristersson vidare i SVT.

Socialdemokraterna har KU-anmält Ulf Kristersson, för hanteringen av PM Nilssons ålfiske.

Se mer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.